Vaccin reserveras till riskgrupper

avTT

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Det råder vaccinbrist på flera håll i landet. Arkivbild.

Efterfrågan på influensavaccin har varit stor i år, och leverantörerna har inte fler doser att leverera. Därför har flera landsting reserverat de vaccindoser de har kvar till personer i medicinska riskgrupper.

Landstingen i Västernorrland och Västerbotten har på grund av vaccinbristen beslutat att begränsa vaccinationer för personer som inte ingår i riskgrupperna, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark i Västerbotten skulle ha velat vaccinera fler.

– Det är klart att vi vill vaccinera så många som möjligt mot influensa, för vaccination är det bästa skydd vi har mot influensa på gruppnivå. Det är klart att det är olyckligt att vi hamnat i den här situationen, vi får väl också vara lite självkritiska liksom hela Europa, verkar det som. Vi har beställt för lite vaccin, säger han till Ekot.

Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och Sveriges kommuner och landsting (SKL) planerar att diskutera om det behövs en nationell rekommendation om att vaccinet bara ska gå till personer i riskgrupper.

– Det är lite komplicerat eftersom det är varje landsting som enskilt har upphandlat vacciner. Det är ändå 1,5 miljoner doser som har levererats ute till landstingen här i Sverige, så det finns ju vaccin i Sverige, säger AnnaSara Carnahan vid Folkhälsomyndigheten.

ARTIKELN HANDLAR OM