Nasa har landat på Mars – InSight ska ta planetens puls

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mars-sonden InSight har landat på den röda planeten.

Efter att ha färdats 484 773 006 kilometer ska den till slut ta plats i Elysium Planitia.

– Nu ska vi äntligen studera Mars inifrån, säger Lori Glaze vid Nasa.

För sju månader sedan lämnade den Vandenberg arméflygbas i Kalifornien och hr nu rest 484 773 006 kilometer genom rymden. På måndagskvällen, svensk tid, landade Mars-sonden InSight på Mars yta.

”Tack så mycket sir, glad att vara på plats” hälsar rymdsonden på Twitter efter att vicepresident Mike Pence gratulerat Nasa till bedriften.

1 av 2 | Foto: BILL INGALLS/NASA/AP
Markpersonalen jublar efter att InSight landat på Mars.

InSight landade på en plats på Mars som heter Elysium Planitia, skriver amerikanska rymdinstitutet Nasa.

Platsen är särskilt vald för att passa uppdraget som i sig gör ytan ointressant – målet är att ta pulsen på planetens insida.

Nasa beskriver platsen som en lugn, platt slät. Perfekt för InSight som behöver stå ostörd under uppdraget för att kunna göra mätningar om vad som pågår inuti i den röda planeten.

– Vi har studerat Mars utfrån genom att befinna oss i dess omlopp och från planetens yta sedan 1965 och på så sätt lärt oss om planetens väder, atmosfär, geologi och ytkemi, säger den ansvarige för uppdraget, Lori Glaze tillförordnad chef för Nasas avdelning för planetär vetenskap, i ett pressmeddelande

– Äntligen får vi utforska Mars insida och fördjupa vår förståelse för vår rymdgranne samtidigt som Nasa förbereder oss för att skicka mänskliga upptäcksresande djupare in i vårt solsystem.

InSights uppdrag på Mars pågår i 708 Sols, Marsdagar. Det vill säga 728 jorddagar.

1 av 3 | Foto: TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
En illustration av InSight.
Publicerad:

LÄS VIDARE