Bilderna visar brutala misshandeln av Gica

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Här gör pojken utfall mot den hemlösa tiggaren Gica – som håller upp sina armar för att skydda sig.

I utredningen av det misstänkta mordet har polisen tagit del av filmer på dödsmisshandeln. De spreds till ett stort antal ungdomar via Snapchat.

– Det var inte meningen att någon skulle bli skadad. Inte att någon ska fucking dö heller. Det är så jävla overkligt att det finns inte, säger den åtalade 16-åringen i förhör.

Det är mörkt i Smedbyparken i Huskvarna, där Gheorge “Gica” Hortolomei-Lupu brukade sova. Men på bilderna går det ändå tydligt att se hur den mordmisstänkta 16-åringen, klädd i shorts och luvtröja, måttar ett slag mot den hemlösa mannen. Gica höjer sina armar för att freda sig.

På en annan bild, som är tagen tidigare på kvällen, ligger Gica på en bänk. Det ser ut som att han sover. På bordet intill har någon lagt fyra äpplen. I ett pm skriver polisens utredare:

”På filmen syns hur en hand (okänd person) tar ett av äpplena och rullar det mot Gica, som då öppnar sina ögon”.

1 av 4 | Foto: Polisen

Under timmarna som följer misstänks 16-åringen, tillsammans med en 14-årig pojke, ha slagit och sparkat mot Gicas huvud och kropp. I den brutala misshandeln ska flera tillhyggen – däribland en vägkon och en livboj – ha använts. Morgonen efter hittas 48-åringen död.

– Någon börjar kasta äpplen typ och sen blev det bara mer och mer, säger 14-åringen i förhör.

Svaret: ”Det är fett kul”

Videoklipp och stillbilder från händelsen spreds till en stor krets av ungdomar via appen Snapchat.

Polisens utredare har tagit del av inlägg i en konversation, där en av de misstänkta diskuterar händelsen.

”Ni fattar inte vilken stor grej det här har blivit. Hela jävla Jönköping vet om det”, skriver en pojke.

Andra skärmdumpar visar meddelanden som en person som filmat delar av händelseförloppet skickat till en kamrat.

”Det ser lite roligt ut. Haha. Sry”, skriver tonåringen.

”Det är fett kul haha”, svarar vännen.

Sparkade mot huvudet

Polisens utredning av händelsen är omfattande. Totalt har ett hundratal förhör genomförts med de misstänkta, vittnen och boende i området.

Under kvällen som kom att bli Gicas sista i livet befann sig ett stort antal ungdomar i Smedbyparken. Flera av dem ska ha kastat äpplen och och ropat glåpord mot honom. De flesta lämnade dock platsen efterhand, enligt åklagare Linda Schön.

– Min uppfattning är att när den grova våldsanvändningen inleds så är det bara mannen, 16-åringen och 14-åringen som befinner sig där, säger hon.

I förhör har den yngre av pojkarna berättat att misshandeln började med att de retade Gica.

– NN (16-åringens namn, reds. anm) puttade han mer sen började NN typ sparka. Inte mot huvudet, han sparkade typ på sidan någonting och sen så började han typ så här putta han mer och mer och jag typ sparkade han en gång här så att han ramlade och det var då NN sparkade mot huvudet och sen så gick han upp och så sparkade NN han flera gånger.

14-åringen uppger att han filmade sparkarna och slagen. Pojken hävdar också att han försökte få 16-åringen att besinna sig:

– Det var den videon jag sa ”inte mot huvudet” för att han inte skulle sparka i huvudet. Sen sparkade jag han typ två gånger till eller två eller tre gånger till mot huvudet.

”Han kan inte vara död”

16-åringen påstår att Gica hotat pojkarna med kniv, och att de riktat slag mot honom för att skydda sig själva. Gällande det grövsta våldet lägger han skulden på 14-åringen.

– XX (pojkens namn, reds. anm) sparkade honom i halsen två gånger så slutade han andas. Alltså i slutet när vi skulle gå därifrån då sparkade XX honom.

Under ett av de avslutande förhören uttrycker 16-åringen ånger över det som skett.

– Så fuckat alltså. Det var helt värdelöst. Jag är inte en sådan person, jag har aldrig gjort det för jag fattar inte hur det hände. Det var inte meningen att han, det var inte ens meningen att han skulle bli skadad eller någon skulle bli skadad. Inte att någon ska fucking dö heller alltså jag menar det är så jävla overkligt så det finns inte. Han kan inte vara död.

I ett sms till Aftonbladet skriver pojkens advokat Anders Tolke att han förnekar brott. Rättegången inleds på onsdag i nästa vecka.

Publicerad:

LÄS VIDARE