Veterinärens varning – för populära leksaken

avMalin Wigen

NYHETER

En dansk djurklinik har gått ut med en varning för en särskild boll som många hundägare brukar låta sin fyrbenta vän leka med – nämligen tennisbollen, skriver danska BT.

De flesta hundägare har minst en sådan liggandes hemma – och hundar i alla åldrar och storlekar gillar att leka med dem. Men nu har en veterinärklinik i Danmark gått ut med en varning för den populära runda bollen – närmare bestämt tennisbollen.

Enligt djurkliniken Evidensia Slosdbyen, som ligger i danska Hilleröd, kan tennisbollarna förstöra hundens tänder. Det skriver de i ett inlägg som delats över 1 800 gånger. Därmed varnar de hundägare att ge tennisbollar till sina fyrbenta vänner.

Enligt Lene Thaulow, som är veterinär och chef på kliniken, har hon sett många hundar med skador på tänderna på grund av tennisbollar.

– Det är superkul att leka med sin hund, men använd en boll som är gjord för det. Det största problemet med tennisbollar är att det gula materialet blir fuktigt i hundens mun. Det samlar på sig grus och sand som blir som sandpapper och skadar emaljen på hundens tänder. Det blir som värst när du använder bollen på stranden, säger hon till BT.

1 av 2 | Foto: Facebook/Evidensia Slotsbyen Dyreklinik
Veterinären visar upp en hunds skadade tänder.

Lene Thaulow har sett hundar där både tandrötter och nerver blottas, i sällsynta fall har tänderna slitits ned till rötterna. Som tur är inträffar inte detta från en dag till en annan, problemet upptäcks vanligtvis under den vanliga hälsokontrollen. Hon lägger dock ett varningens ord. 

– Det här är ett större problem än du kan föreställa dig. Det är något vi ser regelbundet. Särskilt hos raser som är väldigt bollfixerade, som exempelvis schäferhundar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar