Efter glädjebeskedet – nu firar hela Thailand

CHIANG RAI.

Äntligen är alla 13 ute ur grottan.

Nu kan hela Thailand andas ut – och börja firandet.

– Det är ett mirakel som skett, säger Voratouch Hotikarn, 40.

Strax innan klockan 14 på tisdagseftermiddagen kom glädjebeskedet. Hela det fotbollslag som försvunnit i Tham Luang-grottan i norra Thailand den 23 juni hade äntligen kunnat räddas. Nu jublas det över hela landet.

Många har kommit till Prachanukroh-sjukhuset i Chiang Rai, dit de 12 pojkarna och deras 25-årige tränare förts, för att fira tillsammans.

– Jag har gått hit varje dag sedan de första pojkarna fördes hit, men i dag är det väldigt speciellt eftersom även de som varit med i räddningsarbetet kommer att kunna vara med i det stora firandet. Nu har de jobbat färdigt, säger Suvitcha Namassako, 50.

”En seger för alla”

Chiang Rai-bon Tatiane Araujo, 36, från Brasilien, står också bland de hundratals journalister och grannar som tagit sig till sjukhuset för att få en glimt av de ambulanser och helikoptrar som swishar förbi med pojkarna och tränaren.

– Jag kom hit för att se allt och fira eftersom de i dag kommer att vara alla tillsammans i trygghet, säger hon.

– Detta är en seger för alla. Man kan se i thailändarnas hjärtan och ansikten att de är väldigt glada.

Grannen Nawarat Watcharothon kan inte sluta le.

– Jag är väldigt glad för att de kunnat återförenas i dag, men även för att det thailändska folket över hela landet tillsammans kommer att fira detta. Vi gick samman och slutade aldrig jobba för att hitta dem, säger hon.

”Ett mirakel”

Piyaphan Thanasophon, 53, och vännen Voratouch Hotikarn, 40, dricker varsin kall öl i en av de små kioskerna mittemot sjukhuset. De är med i en cykelklubb och insåg när de första bilderna på de saknade publicerats att de cyklat med tränaren och flera av pojkarna.

– Det är ett mirakel som skett, säger Voratouch samtidigt som han visar upp bilder på pojkarna och tränaren i cykelkläder.

Hade träffat flera av pojkarna

De två vännerna har följt sök- och räddningsarbetet sedan laget försvann för 17 dagar sedan.

–Först var vi väldigt glada att de hittades, sedan fick vi höra att det var ännu svårare att få ut dem och vi tänkte att de skulle kunna bli kvar därinne mycket längre men insatsen hade tur med vattennivåerna och fick ut dem snabbare än vi väntat oss. Det är fantastiska nyheter, säger Piyaphan.

– Fast jag kände mig tryggare när jag insåg att det var dessa pojkar som satt inne i grottan. De var väldigt vältränade så jag tänkte att de skulle nog klara det. När de fått vård hoppas jag att vi kan cykla tillsammans igen.

Publisert:

LÄS VIDARE