Nu får Ruwaida hjälp med redovisningen - av sitt parti

Publicerad:
Uppdaterad:

Yvonne Ruwaida har inte bara struntat i att redovisa kvitton från sina köp med riksdagskortet.

Under sex års tid har hon systematiskt slängt alla kvitton och riskerar nu att anmälas till riksdagsstyrelsen.

- Den sanktionsmöjligheten finns och då är det deras sak att besluta om en eventuell återbetalning, säger Göran Rosvall, chefsjurist på riksdagens förvaltningskontor.

RISKERAR ANMÄLAN Miljöpartiets Yvonne Ruwaidas kvittoslarv kan nu bli en fråga för riksdagsstyrelsen. "Det är en sanktionsmöjlighet som finns", säger Göran Rosvall, chefsjurist på riksdagens förvaltningskontor. Infälld Aftonbladets löpsedel från i går, då vi avslöjade att hon handlat för 275 000 kronor på sitt riksdagskort - utan att lämna kvitton.
Foto: URBAN ANDERSSON
RISKERAR ANMÄLAN Miljöpartiets Yvonne Ruwaidas kvittoslarv kan nu bli en fråga för riksdagsstyrelsen. "Det är en sanktionsmöjlighet som finns", säger Göran Rosvall, chefsjurist på riksdagens förvaltningskontor. Infälld Aftonbladets löpsedel från i går, då vi avslöjade att hon handlat för 275 000 kronor på sitt riksdagskort - utan att lämna kvitton.

Yvonne Ruwaida, 30, har ända sedan hon tillträdde som riksdagsledamot 1994 struntat i att lämna in några kvitton från sina köp.

Det handlar om slängda och oredovisade kvitton på 100 000-tals kronor.

Först i slutet av förra året började hon spara kvitton och har nu lämnat in kvitton för oktober och november.

Efter ett möte på riksdagens förvaltningskontor i går beordrades Yvonne Ruwaida att plocka fram samtliga kvitton för 1999 och 2000.

- Jag ska ringa till alla hotell och begära in kopior på kvittona, så de kan se att jag bara har tagit betalt för rummen.

Känns det som en bestraffning att behöva ringa runt till alla hotell som du har bott på?

- Nej, jag ser det som en skyldighet.

"Utgångspunkten är att alla kvitton ska in"

När det gäller alla taxikvitton som Ruwaida har slängt, kommer riksdagens förvaltningskontor att försöka få fram kopior genom kortföretaget Diners.

- Utgångspunkten är att alla kvitton ska in, oberoende om det gäller förra veckan eller för två år sedan, säger chefsjurist Göran Rosvall.

I början av nästa vecka hålls ett nytt möte mellan Yvonne Ruwaida och riksdagens förvaltningskontor.

"Vi kan inte göra mer i dag"

Chefsjurist Göran Rosvall vet i dagsläget inte hur hela affären kommer att sluta, men konstaterar:

- Det är frågan om ett brott mot en administrativ regel att man ska lämna kvitton.

Vad kan ni göra åt detta?

- Det ska införas nya sanktionsmöjligheter. Men i dag kan vi inte göra annat än att lyfta frågan till riksdagsstyrelsen.

- Och det är naturligtvis väldigt chikanerande för en ledamot om förvaltningen tvingas gå till styrelsen och säga att "här har vi en ledamot som inte följer reglerna".

Vid sidan av utredningen på riksdagens förvaltningskontor har miljöpartiet beslutat att ge Yvonne Ruwaida en speciell hjälpreda som ska hålla reda på hennes kvitton.

"Det här är en sak jag är dålig på"

- På så sätt slipper jag i framtiden att tänka på det här lika mycket. Jag är ödmjuk nog att ta emot den typen av hjälp. För det här är en sak jag är dålig på, säger Yvonne Ruwaida.

Tror du det här som har hänt kommer att påverka dina framtida arbetsuppgifter?

- Jag kommer väl att få bära på det här. Men hur mycket det kommer att påverka mitt politiska arbete, det vet jag inte.

Enligt miljöpartiets språkrör Matz Hammarström kommer partiet i fortsättningen att följa upp Ruwaidas riksdagskortsaffärer:

- Detta är ledsamt, besvärligt och beklagligt. Samtidigt är det viktigt att säga att inga oegentligheter är begångna, det är verifikationen med kvitton som brustit.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Per Gahrton har, trots det som hänt, fortsatt förtroende för Yvonne Ruwaida.

- Hon ska, precis som Mona Sahlin, lämna in kvitton om det behövs. Kan man ha förtroende för Mona Sahlin som statsråd kan man ha det för Yvonne Ruwaida.

Richard Aschberg, Britt Peruzzi

Publicerad: