Ryssland hotat av vodkabrist

Publicerad:
Uppdaterad:

Om röran fortsätter får vi ett vodkaupplopp

MOSKVA

Rysslands vodkabrännerier står stilla.

En ny lag kräver nya stämplar på flaskorna - men eftersom stämplarna ännu inte är klara så kan ingen ny sprit levereras.

- Om den här röran fortsätter så kommer vi att få ett vodkaupplopp, säger German Klimovskij, marknadschef hos en av Rysslands största spritproducenter, enligt tidningen Moscow Times.

Boven i dramat är en ny lag som har tillkommit för att få bukt med illegal sprittillverkning.

Tidigare betalade producenterna hela spritskatten varpå en stämpellapp klistrades över flaskans kork. Från 1 juni krävs dock två stämpellappar, eftersom skatten har delats upp i en federal del för tillverkaren och en regional del som grossisterna ska betala.

Märken saknas

Problemet är bara att det helt enkelt inte finns några regionala stämpelmärken ännu.

Spritindustrin tvingades därför trycka på stoppknappen i fredags. För tillfället får bara "gammal" vodka säljas.

- Men konsumenterna i Moskva kommer inte att lida brist - än så länge, lovade ändå försäljningschefen på Kristall-bränneriet i en radiointervju i fredags. Enligt skattedepartementet finns det också tillräckligt med vodka för åtminstone två månader framåt.

Men alla är inte lika optimistiska.

- Vårt lager räcker bara i en vecka. Jag har talat med flera kollegor som är i samma situation, säger Alexej Jegarmin, chef för Serebrjanoprudskij-bränneriet till Moscow Times.

Jegarmin förutspår att bristen snart slår till "med full kraft". På måndagen syntes dock varken hamstring eller tomma sprithyllor i Moskvas butiker.

Pavel Sjapkin på intresseorganisationen Nationella Alkoholförbundet talar ändå om att prisökningar på mellan fem och tio procent redan är på väg.

Få licenser

Ett ytterligare problem är att få grossister hittills fått licens för att sköta förmedlingen av vodka från producenter till affärer.

Minst 1 500 licensierade grossister behövs. Än så länge finns bara ett tiotal - vilket visserligen inte spelar så stor roll eftersom de nya skattemärkena ändå saknas.

Spritindustrin kräver nu snabba åtgärder för att få fortsätta producera nationaldrycken. Pavel Sjapkin vädjar till högsta instans.

- De som har hand om alkoholfrågor i skattedepartementet och regeringskansliet är inkompetenta och måste avsättas. Presidenten måste agera, säger Sjapkin till Moscow Times.

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad: