Författaren försvarar kritiserad Trump-bok

avJoakim Magnå

Boken som skakar om Vita huset har slagit ner i bokhandeln.

Nu svarar författaren Michael Wolff på angreppen från Donald Trump.

– Min trovärdighet ifrågasätts av en man med mindre trovärdighet än kanske någon annan som gått på den här jorden, säger Wolff.

1 av 2 | Foto: BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Författaren Michael Wolff.

Den omdiskuterade boken ”Fire and Fury: Inside the Trump White House” gick till försäljning på fredagen, fyra dagar tidigare än planerat. Wolffs bok handlar om Trumps första år som president och uppges bygga på hundratals intervjuer.

Tidiga försäljningssiffror visar att boken slagit ner som en bomb efter all uppmärksamhet. Den inbundna utgåvan toppar bara efter några timmar e-handelsjätten Amazons försäljningslista.

I boken går den tidigare chefsstrategen Steve Bannon till attack och kallar Donald Trumps äldste son Donald Trump jr och svärsonen Jared Kushner för att vara ”opatriotiska” och ha haft "förrädiska" kontakter med en Kreml-kopplad advokat.

”Slaskige Steve!”

Trump är rasande och har anklagat Bannon för att ha förlorat ”sitt förstånd”. Presidenten vill stoppa boken och ifrågasätter innehållets äkthet. På Twitter går han till angrepp mot Michael Wolff, som han hotat med rättsliga åtgärder:

”Jag har tillåtit noll tillträde till Vita huset (faktiskt nekat honom flera gånger) för författaren av bluffboken! Jag har aldrig talat med honom för boken. Full av lögner, felaktigheter och källor som inte existerar”, skriver Trump och fortsätter:

”Titta på den här killens bakgrund och se vad som händer med honom och Slaskige Steve!”

Det sista syftar sannolikt på Steve Bannon. Trump är känd för att ge sina motståndare nedsättande smeknamn.

Avfärdar Trumps kritik

Nu bemöter Michael Wolff presidentens hårda ord och säger i en intervju med Savannah Guthrie i NBC:s ”Today” på fredagen att han visst haft tillträde till Vita huset.

– Jag har absolut talat med presidenten. Om han förstod att det var en intervju eller inte, det vet jag inte, men det var verkligen inte off the record.

Wolff förklarar att han och Trump sammanlagt talats vid i runt tre timmar, både under valkampanjen och efter presidentinstallationen. Men han säger sig också ha intervjuat många av Trumps närmaste medarbetare. Han avfärdar Trumps kritik med att hans ”trovärdighet ifrågasätts av en man med mindre trovärdighet än kanske någon annan”.

Tvärtom beskriver den erfarne Michael Wolff sig själv som en seriös journalist som har gjort ett gediget arbete med boken.

– Jag har inspelningar, jag har anteckningar, jag är på alla sätt bekväm med allt som jag rapporterar, säger han till NBC.

Sanders: ”Han nekades”

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders förnekar att en intervju med Donald Trump ägt rum.

– De pratade några minuter på telefon en gång, men det handlade inte om boken. Han intervjuade aldrig presidenten för boken. Han bad vid upprepade tillfällen om en intervju, men han nekades, säger hon till ”Fox & Friends” på Fox News.

Sanders fortsätter:

– Han är en kille som hittade på ett gäng historier för att sälja böcker.

”... som en flipperkula”

Boken innehåller en lång rad anekdoter inifrån Vita huset som förutom presidenten själv också rör bland andra dottern Ivanka Trump.

Wolff berättar för NBC att många i den närmaste kretsen oroar sig över Trumps lämplighet som president – inklusive personer som beskriver honom som ”korkad, en idiot”.

– Samtliga säger att han är som ett barn. Vad de menar är att han har ett omedelbart behov av bekräftelse. Allting handlar om honom, säger han och tillägger:

– Den här mannen läser inte, han lyssnar inte. Han är som en flipperkula, han bara studsar runt.