Förskola förbjuder barnen att ”leka krig”

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu får man inte leka krig på förskolan längre.
NYHETER

Personalen på Västanvind förskola märkte att leken blev destruktiv – därför får barnen numera inte leka krig längre, skriver P4 Halland.

Susanne Elveroth är förskollärare på Västanvind förskola i Halmstad. Enligt henne märkte de att barnen lekte krig väldigt mycket och att vissa barn inte var med i leken och blev illa berörda. Sedan var det andra barn som var med i leken fast de inte ville vara med alls.

– Det var små barn som lärde sig av de äldre att göra likadant så vi märkte en tendens att det ökade.

Under en längre tid har de diskuterat barnens lek. Och nyligen beslutade de sig för att införa en nolltolerans mot den här typen av lekar när de uppmärksammade att barnen lekte tv-spel som har 18-årsgräns.

– Det byggs vapen, man skjuter och låtsas dö och då började vi prata om att det faktiskt finns barn på vår förskola som faktiskt har varit med om det på riktigt så det var där vi tog ställning, säger Susanne Elveroth Aronsson.

Enligt henne lekte barnen detta utan att förstå vad de lekte. Nu har det gått några veckor sedan det blev förbjuder och hon tycker att det märks skillnad.

– Vi märkte ganska snabbt ett bättre klimat och en trevligare lekmiljö där barnen leker konstruktiva lekar, säger hon till P4 Halland.

ARTIKELN HANDLAR OM