Mäklaren är värd sitt pris

Lennart Arnstad om din ekonomi

Tidigare krönikor
Tidigare krönikor

Just nu är det vårlig högsäsong för villor och fritidshus.

Lantmäteriets statistik visar att nästan 53 000 villor och uppåt 10 000 fritidshus sålts de senaste tolv månaderna.

Medelpriset för den svenska villan är 980 000 och för riksstugan 602 000 kronor.

Sammanlagt har således svenskarna på ett enda år handlat hus för – håll i dej nu! – drygt 57,7 miljarder kronor.

Om jag nu grovt (och förhoppningsvis rätt) räknar med att alla dessa kåkar sålts via mäklare som tagit ut i snitt 4 procent av köpeskillingen i arvode har dessa yrkesmän tillsammans tjänat runt 2,3 miljarder.

Grattis.

Till detta kommer ju dessutom bostadsrätter, som också bör ge liknande miljardbelopp. Inte minst med galna bosjukans Stockholm inräknad.

Inte underligt att just mäklararvoden i dag diskuteras lika intensivt som bostadslån och räntor. Och att så många vill sälja själv för att spara pengar och slippa göda mäklarna med feta arvoden.

Men nu visar en ny undersökning att du faktiskt kan förlora på att sälja själv.

Visserligen är undersökningen beställd av Mäklarsamfundet. En partsinlaga, varför en kritisk nypa salt rekommenderas. Men Värderingsdata i Kungälv, som gjort studien, garanterar att det handlar om raka fakta:

l Samtliga lagfarna köp i fyra västsvenska kommuner har granskats och delats upp i affärer genomförda av dels mäklare, dels självsäljare.

l Tidigare undersökningar har visat att mäklarna i princip tjänar in sitt arvode genom att de får ut ett högre pris än självsäljarna. Men nu visar den nya undersökningen, rätt sensationellt, att mäklarna i många fall får ut priser som är hela två-tre gånger högre än arvodet.

Här nedan kan du se en liten tabell över detta.

Slutsatsen är alltså att det lönar sig att anlita mäklare. Som ju dessutom bör ge större trygghet och hjälp i denna ditt livs största affär.Jag ringer och snackar med Lars Eneland, som startade (men som just har lämnat) sitt livsverk Adirekta. Affärsidé: Gör en del av mäklarjobbet själv, spara pengar. – Jag har hävdat att det är en myt att mäklarna får ut mera pengar för ett hus, men jag har inte sett denna undersökning. Men okej – den som säljer huset vill ju också gärna köpa en ny bostad. Om resonemanget håller får du då betala motsvarande summa mera för din nya bostad! Simsalabim – det är mäklaren som tjänar pengarna i bägge leden. Jag vill helt enkelt stoppa detta och låta konsumenten bli vinnare.

På Adirekta, House4Sale och liknande internetmäklerier kan man få olika sälja/köpa-paket för några tusenlappar, långt under mäklararvodena. Samtidigt som tryggheten och servicen påstås funka.

Dock verkar i dag de traditionella mäklarna vara på väg att återerövra marknaden. En som lagt av med billiga paket är ”Ditt Hem” vars mäklare lakoniskt sammanfattar när jag ringer: ”Tja, det blev väl ingen större succé, direkt”.

Han vill i stället höra vad för villa jag tänkt sälja. Jag drar till med min egen, i södra Stockholm.

”Okej, den säljer jag för bara tre procent i arvode, ett attraktivt objekt”.

Det bästa tipset i dag är helt enkelt att du ska förhandla tufft om arvodet med flera mäklare innan du bestämmer dig. Pruta! Det finns dom som går ned till två procent.

Men samtidigt ska du givetvis kolla med Fastighetsmäklarnämnden (08-7000800) att mäklaren är registrerad och godkänd hos dem.

Sälja själv? Nja, personligen är jag mycket tveksam. Det är så mycket mer än pengar som står på spel. En godkänd, kunnig och ansvarsförsäkrad mäklare är nog värd sitt pris.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN