Så mycket tjänar vapensmugglarna

300 000 kronor – så mycket kan smugglarna tjäna på en typisk vapentransport från Balkan.

Och ju fler skottlossningarna i Sverige, desto mer pengar gör de.

– Det är lite som aktier faktiskt. Tillgång och efterfrågan. Har du vapen kanske du sitter på dem tills det blir konflikt, så säljer du dyrt, säger en av de kriminella vapenhandlarna Aftonbladet pratar med.

Balkan finns vapen i överflöd, en rest från inbördeskriget på 1990-talet.

Det är ett lätt jobb för kriminella vapensmugglare att åka runt bland byarna i Bosnien och Serbien och köpa överblivna militära vapen som de sedan säljer för det tiodubbla priset i Sverige.

Ett automatvapen kostar mellan 2 000 och 3 000 kronor i Bosnien och säljs för mellan 25 000 och 40 000 kronor på den kriminella marknaden här. En pistol kostar mellan 500- 1000 kronor, säljs för mellan 10 000-20 000 kronor.

Det här vet smugglarna.

Därför är de beredda att ta risken att åka fast. Och risken är liten, enligt dem. Dessutom är det aldrig huvudmannen i smugglingen som kör bilarna fullastade med vapen över gränserna mellan Bosnien och Sverige.

– Ofta lejer man någon annan som chaufför, någon som är fattig och behöver pengar, berättar en av de kriminella männen som både köpt och sålt vapen från Balkan.

För några veckor sedan stoppades en typisk vapentransport vid slovenska gränsen. Vapnen var avsedda för de kriminella gängen i Sverige med slutdestinationen Göteborg.

Den 29-årige mannen som försökte smuggla vapnen sitter nu häktad i Slovenien.

Med sig i en väska hade han:

36 handgranater

Tre automatvapen

Sju pistoler

Hundratals patroner

En truppmina.

En militär projektil.

Aftonbladets uträkning visar att bara handgranaterna, automatvapnen och pistolerna ger en vinst på mellan 200 000 – 300 000 kronor när de säljs på gatan i Sverige. Då är inte truppminan och den militära projektilen inräknade. Anledningen till det stora spannet i vinsten, är att priserna går upp när det är många skjutningar och konflikter mellan kriminella – som just nu.

– Det är som aktier. Tillgång och efterfrågan, förklarar en person som sålt och köpt vapen i Göteborg.

Det finns de som påstår att handgranater är gratis för de kriminella i Sverige. Det är en myt. En handgranat kostar mellan 800-1500 kronor styck när det inte är gängbråk. Pågår konflikter, ökar priset per granat upp till 2 500 kronor.

En kriminell i Malmö, vi pratar med, berättar, att där kan man till och med sälja granater för upp till 5 000 kronor styck. Däremot är inköpspriset lågt. På Balkan ges ibland en handgranat på köpet om man köper flera automatvapen av samma person. Men ofta kostar de 50 till 100 kronor.

I Sverige köper och säljer sedan de kriminella vapen mellan olika städer.

– När man sitter inne (i fängelse) så träffar man ju ofta folk från andra ställen, berättar en kriminell man från Göteborg.

– När du sitter inne ett tag så blir man bra vän och så, man umgås ju varje dag.

Själv sålde han tre pistoler till en gängkriminell från Stockholm nyligen.

Vad kostade de?

– 20 000 styck.

Var det ett normalt pris?

– Det var ett ganska högt pris för de pistolerna. Men i Stockholm behöver de vapen för tillfället och om det handlar om ditt liv så prutar du ju inte, säger han och syftar på att köparen accepterade priset utan att blinka.

Han fortsätter:

– Ett vapen förlorar ju aldrig riktigt sitt värde. Du vet att du alltid kan sälja dem igen om det skulle behövas, för minst samma pengar som du köpt dem, ibland mer. Så det är också därför folk bunkrar upp. Om du inte kastar bort den så har du inte förlorat dina pengar, vapnet ligger där och vilar tills du säljer det.

Tipsa reportrarna
Publisert:

LÄS VIDARE