Ebbas pappa: Varje dag är en kamp för överlevnad

NYHETER

Ebba, 11, skulle möta sin mamma vid T-centralen den 7 april.

Men hon hann aldrig fram.

Vid 15-tiden kapade terrormisstänkte Rakhmat Akilov en lastbil och prejade ned människor längs med Drottninggatan i Stockholm.

Ebba blev ett av dödsoffren.

– Varje dag är en enorm kamp för överlevnad, säger hennes pappa.

Fredagen den 7 april tog Ebba Stefansdotter Åkerlund, 11, och några skolkamrater bussen från Djurgården in mot stan. Vid T-centralen gick Ebba av för att möta sin mamma medan kamraterna åkte vidare.

Strax före klockan 15 blev Ebba ett av dödsoffren i terrorattacken på Drottninggatan, som totalt skördade fem liv.

Tidigare under dagen hade Ebba och hennes klasskamrater genomfört Team Rynkeby Skolloppet till förmån för Cancerfonden.

– Eftersom Cancerfonden skulle få mer pengar ju längre eleverna sprang hade hon bestämt sig för att ge allt. På väg hem i bussen från skolan var hon riktigt stolt över sin insats, har Ebbas pappa tidigare berättat om sin dotters sista tid.

Strax efteråt kapade terrormisstänkte Rakhmat Akilov en lastbil och prejade sedan ned människor längs med Drottninggatan i Stockholm.

1 av 2 | Foto: EBBAS MINNESFOND

”Varje dag är en enorm kamp”

Sedan dess har varje dag varit en hård kamp berättar Ebbas pappa, som skriver om den tuffa tiden i ett mejl till Aftonbladet.

– Jag är långt ifrån säker på att jag överlever detta. Under de nio månader som gått har jag snittat mellan 16-17 timmar i sängen varje dag.

– Varje dag är en enorm kamp för överlevnad.

Som person beskriver pappan Ebba som ambitiös och oerhört kreativ; som älskade att skriva sagor, måla, sjunga, spela gitarr, basket och pingis.

Hösten 2015 började Ebba på Campus Manilla på Djurgården i Stockholm. Pappan har tidigare berättat att dottern från första stund älskade skolan, lärarna och inte minst sina klasskamrater.

– Hon var en av de främsta i sin årskull med högsta omdöme i samtliga ämnen och med ett mer eller mindre fotografiskt minne, säger pappan.

Hon var helt oslagbar i Memory, vilket retade mig eftersom jag inte gillar att förlora i spel.

”Livet låter sig inte besegras av mörker”

På tisdag väcks åtal mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Samma dag som åklagaren meddelade att förundersökningen om Drottninggatan var ”så gott som klar” offentliggjordes Svenska hjärtan – en stiftelse som Ebbas pappa startat för att hedra sin dotter och uppmuntra fler att bli goda förebilder.

– Den 7 april var en dag som förändrade mitt och många andra människors liv. Men jag vill ta fasta på den kraft som så många visade; att livet, kärleken och ljuset vägrar låta sig besegras av mörkret, har pappan tidigare berättat.

Gömde kärlekslappar

Varannan vecka bodde Ebba hos sin pappa. Varje gång hon åkte till sin mamma gömde hon fem lappar som han hade en vecka på sig att hitta.

– Hela mitt hem är i dag tapetserat med hennes kärleksbrev och teckningar som hon gjort till allahjärtansdag, fars dag och mina födelsedagar. Hur mycket kärlek man än gav Ebba så gav hon tusen gånger mer tillbaka, har han tidigare sagt.

Hur klarar man att gå igenom en sådan här sak som förälder?

– Jag har inte förlorat ett barn, jag har förlorat mitt enda barn. För de som förlorar ett av sina barn kanske det blir bättre med tiden, vad vet jag. Men för föräldrar som förlorar sitt enda barn är det tvärtom. De lyckas inte börja om igen.


▪▪ Aftonbladet har varit i kontakt med Ebbas mamma som inte vill uttala sig.

De dog i terrordådet på Drottninggatan 00:34