Nyheter

Regeringen ger grönt ljus för Sydostlänken

Av: 

TT

1, 6 miljarder kronor viks åt byggandet av Sydostlänken, meddelar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på söndagen. Arkivbild.
1, 6 miljarder kronor viks åt byggandet av Sydostlänken, meddelar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på söndagen. Arkivbild.

NYHETER

Det blir en järnväg mellan Olofström och Karlshamn, meddelar regeringen. De nya järnvägsplanerna innebär att Blekinge knyts ihop med södra stambanan. Satsningar väntar även för Ostkustbanan. Sammanlagt rör det sig om investeringar på flera miljarder.

Regeringen satsar 1,6 miljarder för byggandet av Ostlänken i Blekinge. Det berättar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en presskonferens i Olofström på söndagen. Detta innebär att en ny järnväg kommer att byggas mellan Olofström och Karlshamn, vilket kommer att skapa en sammanhängande sträcka mellan Älmhult och Karlshamn.

– Det är mycket viktigt för både Volvo och Ikea, men naturligtvis också för hela det regionala näringslivet, säger Tomas Eneroth, till TT.

Satsningen är en del av den nationella infrastrukturplanen och bygget planeras starta 2024. Detta betyder även att den befintliga sträckan mellan Älmhult och Olofström kommer att rustas upp.

Tidigare på söndagen meddelade regeringen att man satsar 3,6 miljarder för dubbelspårsutbyggnaden längs Ostkustbanan, rapporterar P4 Gävleborg. Det är sträckan från Gävle vidare norrut till en knutpunkt kallad Kringlan som ligger mellan Bergby och Axmarby som berörs av satsningen.

– Den här sträckan har dålig hastighet och kapacitet. När vi ökar kapaciteten här kan vi resa sträckan snabbare hela vägen, säger finansminister Per Bolund (MP), till P4 Gävleborg.

Även för detta projekt är byggstarten planerad till 2024.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: