Den lokala polischefen ryckte in och grep man – hyllas av kollegorna

avMiriam Bratt

NYHETER

Peter Ågren är polischef för området Södermalm i Stockholm och sköter vanligtvis sitt arbete från skrivbordet.

Men när han var på väg hem från jobbet i fredags fick han rycka ut och gripa en man som misstänks ha sexuellt ofredat ett barn.

– Det är ju det jobbet man älskar mest, att få träffa medborgare som behöver ett handtag, säger Peter till Aftonbladet.

”Man kan ta polisen bort från gatan, men aldrig gatan ur polisen.” Så skriver södermalmspolisen Viktor Adolphson om sin chef Peter Ågren på Twitter.

Anledningen är att Peter, som vanligtvis sköter sitt jobb från skrivbordet, i fredags fick rycka ut och gripa en man som misstänks ha sexuellt ofredat ett barn mitt på gatan.

– Jag är ju skrivbordsmänniska egentligen. Jag är chef i lokalpolisområdet så jag ska egentligen inte hålla på med sådant, men jag är polis och det är man ju hela tiden, säger Peter till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: ÅKE ERICSON / AFTONBLADET
Peter Ågren är chef för lokalpolisområdet Södermalm som är en del av Polisregion Stockholm.

Polischefen fick rycka in

Händelsen skedde när Peter var på väg hem från jobbet. När han kom gående på gatan fick han veta att flera personer hade hört en man göra sexuella inviter mot ett barn på gatan.

– Precis när jag kom gick de efter honom och sa att han skulle stanna för att de ville ringa polisen. Då var jag redan där, säger Peter.

Mannen, som Peter uppskattar var i 45–50-årsåldern, kunde sedan gripas. Flickan som blev utsatt hade inte hunnit bli tonåring, enligt polischefen.

– Man känner ju extra mycket för de här brotten där barn blir utsatta. Eller andra människor som befinner sig i situationer där de befinner sig i ett kraftigt underläge är det extra skönt att komma in.

Foto: privat
Viktor Adolphson hyllar sin chef.

”Bra jobbat chefen”

”Ryggmärgen. Reflexen. Bra jobbat chefen”, skriver Viktor om chefen på Twitter.

Att polisarbetet sitter i Peters ryggmärg kan mycket väl stämma. Peter har nämligen arbetat som polis i 36 år, och fram till för ungefär tio år sedan har han arbetat ute på stan.

– Nu har man ju blivit äldre så nu får man ta ansvar på andra nivåer så att man istället gör det möjligt för fler poliser att vara ute på gatan, säger han.

Så arbetar polisen med sociala medier 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM