Semesterfirarna om badtemperaturen: ”Väldigt varmt”

avMikaela Somnell

NYHETER

Den senaste tidens värmebölja har fått även vattentemperaturerna att stiga, om meteorologerna får gissa.

Aftonbladet gav sig ut på badutflykt till Brunnsviken i Stockholm för att känna på vattnet och prata med strandbesökarna.

Det heta vädret är tillbaka även denna helg och människor ligger packade som sillar längs Sveriges alla bryggor och stränder.

Havstemperaturerna når upp till nästan 20 grader kring Väderöarna utanför Göteborgs skärgård och i Stockholms ytterskärgård har havstemperaturerna legat runt 15 grader, enligt SMHI. Långt utanför Simrishamns kust har temperaturen uppgått till 16 grader.

När det kommer till sjöar och tjärn finns det ingen centralt sammanställd data över vattentemperaturer men Erik Ringdeskär, meterolog på Foreca, gissar att det är varmare än normalt.

1 av 5 | Foto: Peter Wixtröm
Människor njuter av sommarvärmen i Göteborg på lördagseftermiddagen.

Fulla badplatser

– Det har blivit rätt varmt. Jag har själv badat i en liten sjö där det var över tjugo grader. Det är klart att värmeböljan vi har haft gör att temperaturerna stiger. Säkerligen är det mycket högre värden än det brukar vara såhär års.

Enligt Klart.se har det under lördagen varit så varmt som 25 grader i vissa delar av Mälaren.

När Aftonbladet besökte Brunnsvikens badplats utanför Stockholm tyckte de flesta badgästerna att vattnet kändes varmare än vanligt.

Kanotisten Ahmed Rapi tränar vid Brunnsviken och berättar att han och hans paddlingskamrater brukar ta sig ett dopp efter träningspassen.

– Jag har badat idag. Det är jätteskönt i vattnet, jag tror att det är 22 grader varmt. Jag skulle tro att det är varmare än det brukar vara så här års.

Dagens tre rubriker 9 juni 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI

Foreca