Abortfrågan delar Irland – i dag avgörs valet

avMartin Schori

NYHETER

I dag röstar irländarna om en ny kontroversiell abort-lagstiftning.

En omröstning som delar det konservativa landet i tu – och kan få konsekvenser för många andra än irländarna.

Irland, ett övervägande katolskt land, har redan en av Europas strängaste abort-lagar, och är enbart tillåtet i fall där kvinnan liv hotas (de hårdaste lagarna i EU har Malta, där abort är helt förbjudet).

På fredagen röstar irländarna om ett förslag om att liberalisera lagen, där fri abort ska tillåtas fram till vecka 12 ( I Sverige gäller fri abort till och med vecka 18).

Kampanjen inför omröstningen har stundtals varit hätsk.

– Några av nej-sidans affischer är riktigt grova. Min fyraårige son frågade mig varför det är bilder på döda bebisar överallt. Det var inte riktigt en bekväm situation att befinna sig i, att behöva förklara någonting så komplext för en fyraåring, säger Dublinbon Alice Fitzgerald till TT.

1 av 3 | Foto: Brian Lawless/AP/TT
Abortmotståndare protesterar i Dublin. Arkivbild.

Global strid

Omröstningen kan få konsekvenser för fler än irländarna, skriver den brittiska tidningen The Guardian. Ett nederlag för ja-sidan skulle stärka den globala rörelsen som vill inskränka abort-rätten, som spänner sig från Latinamerika och USA till Polen i Europa.

Under upptakten till valet har framför allt amerikanska antiabort-organisationer också pumpat in pengar i Facebook-annonser som riktats mot irländska väljare. Annonseringen har varit så pass massiv att Facebook tidigare i maj valde att stoppa de utländska annonserna, skriver Reuters.

Samtidigt menar kritiker att ett nej bara skulle öka abortexporten. De senaste decennierna har uppemot 150 000 irländska kvinnor rest utomlands, främst till England, för att utföra aborter.

Ja-sidan leder

– Irländska aborter sker, de sker bara inte på Irland, säger Donagh Stenson, chef för en organisation som hjälper irländska kvinnor att genomföra aborter i England till CNN.

I opinionsmätningarna leder ja-sidan, men försprånget har minskat den senaste tiden, till 44 procent.

– Ingen folkomröstning i Irlands historia har avgjorts med ett stöd så lågt som 44 procent. Därmed inte sagt att ja-sidan inte kan vinna, men om de gör det skriver de ny historia, säger abortmotståndaren John McGuirk enligt TT.

Dagens tre rubriker 25 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Abort

Irland

Facebook