Många drunkningar i sommarvärmen

avJoakim Magnå

NYHETER

Sommartemperaturer och sol. Många vill bada.

Men med ivern kommer också olyckorna.

– Det senaste dygnet har det varit väldigt många tillbud, säger Mikael Olausson på Svenska livräddningssällskapet.

1 av 2 | Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under natten mot fredagen dog en man efter att ha försökt simma över vallgraven i centrala Göteborg.

En annan man har fått intensivvård efter att hamnat under vattenytan i sjön Åsunden i Ulricehamn på torsdagskvällen. Tidigare samma kväll dog en kvinna i Hallstahammar sedan hon försvunnit i strömt vatten. I Bålsta fördes en tvåårig pojke i ambulanshelikopter till sjukhus efter en badolycka.

– Vi är inne i ett skifte, vi byter säsong från is och snö till den häftiga sommarvärmen som kommer nu. Det är det som är utmaningen, de här skiftena. Samma sak sker när isen lägger sig, säger Mikael Olausson, områdesansvarig för säkerhet och livräddning på Svenska livräddningssällskapet.

Överskattar förmågan

Nu med det härliga vädret söker sig många till vattnet.

– Man har sina sommarställen och fritidsbåtar, och startar igång säsongen, säger Mikael Olausson, som förklarar att många som ger sig ner i vattnet är oaktsamma.

– Man försätter sig i situationer som man kanske inte hade planerat eller räknat med att hamna i. Det i kombination med en överskattning av sin egen förmåga gör att man hamnar i trångmål.

Det är fortfarande väldigt kallt i vattnet och höga flöden i många vattendrag.

– De faktorerna ger en ökad riskexponering. Marginalerna är inte lika stora – du har inte så mycket utrymme att rätta till misstagen, säger Mikael Olausson.

Flest tillbud i juli

Mellan januari och april i år drunknade 23 personer – varav 14 i januari, däribland nio olyckor på is.

Merparten av dödsoffren är män och flest tillbud sker i juli. Förra året omkom totalt 92 personer – 75 män, 12 kvinnor och 5 barn – vilket var en minskning mot de föregående åren.

– Vi hoppas att även det här året ska hålla sig under 100. Det är ett delmål vi har i vår vision att nå noll drunkningar till följd av okunskap, säger Mikael Olausson.

Drick inte alkohol

Han uppmanar till att alltid ha flytväst i och runt fritidsbåten. Man ska heller inte bada ensam.

– Bada i sällskap, ha med någon som kan hjälpa till om det händer något. Man ska också låta bli att bada eller befinna sig på sjön när man har druckit alkohol.

– Alkohol är väldigt vanligt förekommande i samband med drunkningsolyckorna.

Så många drunknar varje år 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM