Nya äventyr för historiskt välkänd jättepärla

TT-AFP

Publicerad 2018-06-01

Det sovande lejonet har fått sitt namn efter den form naturen givit den.

Den kom för första gången upp över vattenytan på 1700-talet – och den har ägts av den ryska kejsarinnan Katarina den stora.

Nu har jättepärlan som kallas Det sovande lejonet sålts hos auktionsfirman Venduehuis i Nederländerna för motsvarande nära 3,3 miljoner kronor.

Dyrgripen – den största sötvattenspärlan i världen med sina nästan sju centimeters längd och 120 grams tyngd – har döpts efter den säregna form naturen givit den. Pärlan plockades upp ur en kinesisk flod innan den 1765 skeppades till dagens Indonesien. Därefter fick pärlan resa till Amsterdam, där den 1778 auktionerades ut och kom i Katarina den storas ägo, enligt Venduehuis.

Hon hade pärlan utställd i S:t Petersburg fram till 1796. Under de röriga åren efter hennes död försvann Det sovande lejonet – men dök sedan upp igen i Polen. Efter ytterligare äventyr köptes den 1865 av en nederländsk guldsmed och förblev i hans familjs ägo fram till 1979. Då köptes den av Amsterdams pärlsällskap med syftet att forska om den och fastslå dess historia, anger auktionsfirman.

Nu ska Det sovande lejonet få resa i retur och komma avsevärt närmare sin födelseplats. Det var nämligen en japansk handlare som köpte pärlan på torsdagen för 320 000 euro.