Studie: Stora hundar är smartare än små

avClaes Olsson

Spelar hjärnans storlek någon roll? Ja, åtminstone när det gäller hundar, visar ny amerikansk forskning.

Större hundar, med större hjärnor, är på vissa sätt smartare än mindre. Det visar en ny studie från universitetet i Arizona. Det är främst när det gäller kognitiv förmåga, korttidsminne och självbehärskning som de mindre hundarna blir utklassade. Men vad kan det bero på?

– Ingen är helt säker än, men vi är intresserade av att ta reda på det, säger Daniel Horschler, som ledde studien, i ett pressmeddelande.

Hjärnans storlek visade sig inte ha någon betydelse när man mätte hundarnas sociala intelligens. Det innebär att studien visar liknande resultat som tidigare studier om primater: Att större hjärna innebär bättre kognitiv förmåga.

– Vi tänkte att hundar är väldigt bra att undersöka eftersom storleken på hjärnan varierar så. Det finns allt mellan chihuahua och grand danois, säger Daniel Horschler.

Foto: Colourbox
Större hund = större hjärna = smartare.

Träning spelade ingen roll

Studien är baserad på över 7 000 hundar av 74 olika raser. Bland annat så testade man korttidsminnet genom att gömma hundgodis under en av två upp och nervända plastmuggar. Självbehärskningen testades genom att placera godis framför hunden men samtidigt förbjuda den från att äta.

Forskarna beaktade om hundarna var tränade eller inte. Men oavsett hur väl skolade husdjuren var så presterade de större hundarna bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM