Advokat bad förövare beskriva sina kalsonger

Av: Viktor Adolfsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Har lika stor betydelse som min klients stringtrosor”

1 av 3

Advokaten Elisabeth Massi Fritz gjorde i förra veckan något ovanligt. Hon bad en misstänkt förövare i ett våldtäktsmål att beskriva sina kalsonger.

– Jag har tröttnat på att utsatta våldtäktsoffer kanske inte vågar göra en polisanmälan för att man är rädd att skuldbeläggas och känna skam, säger hon till Aftonbladet.

Genom åren har advokat Elisabeth Massi Fritz specialiserat sig på att företräda brottsoffer, bland annat i våldtäktsmål. De senaste dagarna har hon hyllats på sociala medier efter en protest hon genomförde i förra veckan.

Våldtäktsoffer måste sluta SKULDBELÄGGAS. En våldtäkt beror inte på klädsel, alkohol etc etc utan på våldtäktsmannen. Jag bad förövaren beskriva sina kalsonger ingående i ett förhör och fick frågan vilken betydelse dessa har i målet”, skriver hon på Instagram och fortsätter:

Mitt svar blev 'lika stor betydelse som min klients stringtrosor' herr ordförande. Kunde inte låta bli. Kämpar på i dessa mål och jobbar stenhårt med att förändra attityderna i rättssalen”.

– Jag vill vara tydlig och rak med att jag tycker att något inte fungerar. Jag har tröttnat på att utsatta våldtäktsoffer kanske inte vågar göra en polisanmälan för att man är rädd att skuldbeläggas och känna skam, säger Massi Fritz till Aftonbladet.

”Hör inte hemma”

Debatten om hur våldtäktsoffer skuldbeläggs har blossat upp flera gånger de senaste åren. Men Massi Fritz tycker inte att det skett några större framsteg. Offer som hon representerar får fortfarande frågor om sin klädsel, hur trosor såg ut eller varför de valde att följa med en okänd man hem.

– Det hör inte hemma i en svensk rättsprocess att en målsägande får frågor som enbart går ut på att smutskasta henne, att få henne att bedömas som icke trovärdig när det saknar betydelse, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om att personer upplever att rättegången blir en traumatisk upplevelse och en andra våldtäkt.

”Såna som du ger en hopp”

Reaktionerna på Massi Fritz protest har varit starka. Många av hennes följare på Instagram hyllar initiativet.

”Det är såna som DU som ger en hopp om rättsväsendet. Tack för vad du gör!”, skriver en av följarna.

”Tack för att du synliggör det här”, skriver en annan.

För advokaten själv handlar frågan om mycket mer än det rent yrkesmässiga.

– Som advokat har jag ett samhällsansvar och därtill finns ett stort engagemang för utsatta brottsoffer. Jag vill sätta ner foten och berätta hur verkligheten ser ut och jag tänker försöka förändra samhället till det bättre, säger Elisabeth Massi Fritz.
---

Gilla Aftonbladet på Facebook

Publicerad: