Jakten på liv i universum

Ett steg närmare utomjordligt liv

Av: 

Sarah van der Stad

NYHETER

Kan finnas liv på nyligen upptäckt ”jordlik” planet

Planeten GJ 1132b.
Planeten GJ 1132b.

En planet något större och varmare än jorden har upptäckts utanför vårt solsystem. Forskare kallar nu upptäckten för ”den bästa chansen att hitta utomjordligt liv”.

Det är upptäckten av planeten GJ 1132b som fått stor uppmärksamhet. Australiensiska astronomen Brad Tucker, som inte deltagit i forskningen, säger att upptäckten ”antagligen ger oss bästa chansen att hitta utomjordligt liv”.

– Den är mer beboelig och mer gästvänlig vilket ger oss en bra möjlighet att faktiskt hitta liv eller någonting liknande till skillnad från andra jordlika planeter som upptäckts i dag, säger Tucker.

Det skriver cnn.com.

”Inte hittat något som liknar det här”

Planeten ligger drygt 39 ljusår bort och kretsar kring en stjärna som är fem gånger mindre än vår sol. Planetens radie är 16 procent större än jordens och dess yta kan bli upp till 260 grader varm. Trots att det innebär att den är för varm för att det ska finnas flytande vatten säger Brad Tucker att planeten kan vara värd åt grundläggande byggstenar för liv, och kanske till och med bakterier.

– Än så länge har vi inte hittat något som liknar det här, säger Brad Tucker.

Upptäckten publicerades i tidskriften Nature. I rapporten skriver forskarna att planeten ligger tillräckligt nära för att atmosfären ska kunna studeras genom teleskop.

Publisert:

LÄS VIDARE

Utomjordiskt liv kan bli vår död

ÄMNEN I ARTIKELN

Jakten på liv i universum