Kent Ekeroth

Här semestrar Ekeroth (SD) med porrkungen

Av: 

Olof Svensson

Oskar Forsberg

NYHETER

Kent Ekeroth (SD) semestrade i vintras tillsammans med före detta porrkungen Berth Milton.

SD:s rättspolitiske talesperson, som också är suppleant i riksdagens skatteutskott, tycker inte det är konstigt att han umgås med Sveriges värsta skattesmitare.

– Vilka relationer jag har eller inte har med folk har du lika lite att göra med som jag har att göra med dina personliga relationer, säger han till Aftonbladet.

Det var i början av året som Kent Ekeroth, enligt Aftonbladets källor, reste till paradisön Mauritius för att hälsa på den före detta porrkungen Berth Milton. På en film som Aftonbladet har tagit del av ses han dyka i kristallklart vatten och hålla upp en förpackning från Coco Akvo, porrkungens nya bolag.

Bodde hos Milton

Milton har sedan flera år en villa på flera hundra kvadrat i anslutning till en stor golfbana på ön. Drömhuset ligger ett stenkast från en kritvit sandstrand.

Kent Ekeroth ska enligt en källa ha bott hemma hos Milton i lyxvillan när han var på paradisön på semester.

Ekeroth och Milton känner varandra sedan tidigare. I december sågs de båda, tillsammans med Miltons unga flickvän, ute i vimlet på Stockholmskrogen Riche vid Stureplan.

Mest skuldsatt

Berth Milton var fram tills alldeles nyligen Sveriges mest skuldsatta person. Vid årsskiftet blev han av med omkring hälften av sin skatteskuld på en knapp miljard kronor, då preskriptionstiden gick ut.

Den före detta porrkungens rekord­stora skatteskuld härrör från ett beslut år 2001 om inkomst­taxering och skattetillägg för åren 1996-2000. Berth Milton, som då var ägare till porrimperiet Private, hävdade att han bodde i Spanien och därmed inte var skyldig att betala skatt i Sverige.

Något som myndigheterna inte höll med om.

Räntan har tickat på

Milton överklagade Skatteverkets beslut till förvaltningsdomstolen men vann endast bifall avseende inkomståret 2000, de övriga fyra åren var han skattepliktig enligt domen.

Året därpå överklagade porrkungen beslutet till kammarrätten som endast fastställde länsrättens dom.

Sedan dess har han varit eftersökt av myndigheterna för att betala tillbaka sin rekordskuld. Under tiden har räntan tickat på och förra året uppgick skulden till 946 miljoner kronor tills hälften preskriberades och skrevs av.

Numera är han bara skyldig 473 miljoner kronor. Fast om staten inte lyckas driva in beloppet innan nyår 2016 kommer även den summan att preskriberas.

Hållit sig undan

Berth Milton har sedan domen 2001 hållit sig undan de svenska myndigheterna, bland annat utanför Barcelona i Spanien, i villan på Mauritius och i sitt hus i skatteparadiset Andorra. Något som Aftonbladet tidigare har rapporterat om.

Det enda som Kronofogden hittills har lyckats mäta ut av rekordskulden är 32 586 kronor. Det var under 2013 som man kasserade in pengarna av en affärsman i 70-årsåldern i Stockholm.

­Enligt uppgifter till Aftonbladet handlade det om en obetald skuld till Berth Milton.

Kenth Ekeroth, som är ledamot i justitieutskottet och suppleant i skatteutskottet, vill först inte kommentera sina vänskapsband till Berth Milton och sin semester på Mauritius. Han låtsas prata i telefon och ignorerar Aftonbladets reporter.

– Du får mejla, säger han innan han slår igen dörren till SD:s kansli.

Senare svarar han på Aftonbladets frågor via mejl.

”Har ingen med att göra”

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson, och sannolikt den som skulle ha blivit justitieminister om SD bildat regering, tycker inte det är konstigt att han umgås med Sveriges största skattesmitare.

– Vad jag gör eller inte gör på semestern har du lika lite att göra med som jag har att göra med vem eller var du är på semester, skriver han.

Vad tror du SD:s väljare tycker om att du umgås med Sveriges värsta skattesmitare?

– Att jag känner Berth Milton tror jag vare sig SD:s väljare eller andra bryr sig om det minsta.

Enligt Berth Milton och nära vänner till honom beskrivs du som hans "BFF" (best friend forever). Hur kommenterar du det?

– Vilka relationer jag har eller inte har med folk har du lika lite att göra med som jag har att göra med dina personliga relationer.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kent Ekeroth

ÄMNEN I ARTIKELN

Kent Ekeroth

Mauritius

Berth Milton Jr.

Almedalsveckan