Texas-skyttar låg bakom den första IS-attacken i USA

1 av 5

avJosefin Westin

NYHETER

De två män, som attackerade den islamkritiska konstutställningen i Texas har kopplingar till IS, som nu tar på sig attacken – sin första i USA.

En av dem, Elton Simpson, var känd av FBI sedan tidigare:

– Vi tror att deras strategi var att ta sig in i lokalerna, säger Joe Harn, talesperson vid Garlandspolisen, till CNN.

Sammanställning: Här är IS samlade vapenarsenal

Elton Simpson och hans rumskamrat Nadir Soofi bar skyddsvästar och automatkarbiner när de i helgen steg ut ur bilen och öppnade eld i Dallasförorten Garland i Texas, USA, utanför Curtis Culwell Centre där det pågick en islamkritisk konstutställning. 

De sköt en vakt i benet.

Snabbt besvarades elden och Simpson och Soofi dog, oklart av vems skott. En patrull från insatsstyrkan SWAT befann sig också i närheten och avlossade skott.

Konverterat till Islam

Nu kommer det fram allt fler uppgifter om gärningsmännens bakgrund och tänkbara motiv.

Båda kommer från Phoenix, Arizona, och sympatiserat med terrororganisationen IS, som nu även tagit ansvar för det planerade dådet:

– Två av kalifatets soldater attackerade en konstutställning i Garland, Texas. Utställningen visade negativa bilder av profeten Muhammed, säger extremisterna.

Vilket innebär att det kan vara IS första attack mot USA, uppger The Telegraph.

Simpson har sedan långt tillbaka konverterat till Islam och bett vid det islamiska centret i Phoenix i ungefär ett decennium men slutade att gå dit för två eller tre månader sedan, uppger nyhetersbyrån AP.

Han har varit känd av polisen sedan tidigare och drog åt sig uppmärksamhet första gången 2006. Simpson hade kopplingar till den förra marinsoldaten som arresterades i Phonenix och slutligen dömdes för terrorrelaterade brott, enligt AP.

Samma höst bad FBI en av sina informanter, Dabla Deng, en sudanesisk invandrare, att bli vän med Simpson och be om råd om islam.

Erkänt planer på inspelning

Över flera år spelade Deng in samtal med Simpson, där han berättade om att strida mot icke-troende av Allah och planer om att koppla ihop sig med ”bröder” i Somalia. 17 minuter av de 1 500 inspelade timmarna presenterades i rätten. Men enligt AP:s efterforskningar har Simpson dock aldrig dömds för något allvarligt brott. Utan endast för att ha ljugit för en polisinspektör. Han fick tre års skyddstillsyn och 600 dollar i böter plus domstolavgifter.

Simpsons tidigare advokat beskriver honom som djupt troende. Han ville inte skaka hennes hand och kunde avbryta deras möten för att be.

I ett uttalande, som AP tagit del av, uppger Simpsons familj att de ”kämpar för att förstå”:

– Vi är säkra på många människor i det här landet är nyfikna och vill veta om vi hade någon aning om Eltons planer. Till det säger vi, utan tvekan, det gjorde vi inte.

Vidare står det i uttalandet att familjen är förvivlad och i ett tillstånd av chock. Familjen skickar böner till alla som berörs av denna ”handling av meningslöst våld.”

”Vet inte om något brast”

Nadir Soofi däremot har aldrig varit under polisens lupp.

Även hans familj var ovetande om männens planer. Han uppges ha växt upp i en normal amerikansk familj. Hans mamma bekräftar dock för The Dallas Morning News att Soofi var mycket politiskt involverad i Mellanöstern.

– Men han var bara medveten om vad som pågick, säger Sharon Soofi.

– Jag vet inte om något brast.

Hon hade en stark relation till honom, som hon värderade över allt:

– Det svåra är att förstå varför han skulle göra detta och lämna en åttaårig son bakom sig.

Det är ännu oklart om IS verkligen låg bakom attacken eller bara passade på och tog på sig den som sin egen.

Polisen är dock säkra på att:

– Vi tror att deras strategi var att ta sig in i lokalerna, säger Joe Harn, talesperson vid Garlandspolisen, till CNN.

Strax före attacken twittrade Simpson:

– Må Allah acceptera oss som mujahedin.

I IS uttalande, där terrororganisationen tar på sig attacken i Garland, hotar den om att detta bara är början:

– Vi säger till Amerika att vad som kommer blir ännu smärtsammare och ännu bittrare.

Sammanställning: Här är IS samlade vapenarsenal

ARTIKELN HANDLAR OM