M vill ha reseförbud vid terrorresor

Anna Kinberg Batra.
NYHETER

Moderaterna vill skärpa lagstiftningen för att komma åt terrorism. Bland annat vill partiet skriva in reseförbud till vissa länder för personer som misstänks planera terrorresor eller dra in passet för dem.

– Läget är allvarligt och inte minst under sommaren har vi sett upprepade exempel på internationell terrorism och radikalisering. Det måste stoppas, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Partiet presenterar en lista på 20 punkter som både innehåller åtgärder för att bekämpa våldsbejakande extremism och terrorism och för att motverka radikalisering. Ett av förslagen handlar om att kunna skriva in förbud i passet mot att besöka vissa länder för att hindra personer att delta i terroristaktiviteter där. Dessutom vill M öka möjligheterna att beslagta pass och skärpa reglerna för hur många pass en person kan ansöka om.

”Kräver utredning”

Att införa reseförbud och dra in pass begränsar personers rätt till fri rörlighet och kräver att rättsväsendet har bra på fötterna. Exakt hur det ska gå till har M inte svaret på i dag.

– Det kräver utredning och det kräver rättssäkerhet, säger Anna Kinberg Batra.

Skärpt avlyssning

En del av det som Moderaterna föreslår finns med i den utredning om terrorresor som justitieminister Morgan Johansson (S) tog emot tidigare i somras, och som nu är ute på remiss. Till exempel att kriminalisera terrorresor och ge Säpo bättre möjlighet till hemlig dataavlyssning.

– Rättsväsendet måste få verktyg att övervaka krypterad datatrafik, till exempel Skypesamtal, säger Kinberg Batra, som också anser att signalspaning inte ska behöva upphöra när en förundersökning inleds mot en terrormisstänkt person.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM