Poliser stoppade bråk – utsedda till hjältar

Reporter: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

Fyra poliser från Sverige var på väg till musikalen Les Misérables i New York när de ingrep i ett tunnelbanebråk.

Nu hyllas de som hjältar i New York Post.

– Vi är väldigt förvånade. Vi gjorde inget speciellt. Det var bara ett rutiningripande, säger Markus Åsberg.

De svenska poliserna Erik Näslund, Samuel Kvarzell, Markus Åsberg and Eric Jansberger hade bara varit i New York i ett dygn när de på onsdagen satte sig på tunnelbanan för att åka och se musikalen Les Misérables på Broadway.

I dag är de en av New York Posts toppnyheter under rubriken ”Svenska poliser på semester bröt upp tunnelbanebråk”.

– Det är lite konstigt. Vi är lite förvånade. För vi tycker inte att det är så speciellt. Det är ingenting som inte våra kollegor hade gjort, eller vilken medborgare som helst egentligen, säger de.

”Någon behövde hjälp”

När Aftonbladet når dem är det morgon svensk tid, men fortfarande natt i New York – och bara timmar sedan deras ingripande:

– Vi är vakna. Vi har haft svårt att sova här.

Klockan var vid sextiden på eftermiddagen när tunnelbanan plötsligt stannade. I högtalarna frågade konduktören efter polis.

Ingen reagerade och meddelandet ropades ut igen.

– Det var ingen som svarade. Tåget stod still och de ropade flera gånger. Vi kände att vi var tvungen att gå och se vad som pågick, säger Markus Åsberg.

– För att se om någon behövde hjälp, säger Samuel Kvarzell.

I den andra vagnen slogs två personer på golvet. En av dem låg över den andra och matade slag.

Det var mitt under rusningstrafiken och fullt med folk i vagnarna.

– Den mer aggressiva låg överst och slog den andra. Så vi separerade de två. Han fortsatte att vara aggressiv mot oss så vi fick lägga ner honom och hålla i honom tills den amerikanska polisen kom, berättar de.

Mannen som blev slagen var ordentligt skadad och blödde från munnen.

Hann till musikalen i tid

Under tiden hade flera larmat polisen. Efter att de lämnat över de bråkande männen möttes de av flera journalister – däribland New York Post.

Nu hyllas de som hjältar för sin insats.

Något de inte vill kännas vid.

– Nej, vi är inga hjältar utan endast turister som försöker ha en bra stund här. Planeringen var att vi skulle åka på musikal och ha en trevlig kväll. Men sen fick man ändra lite i schemat.

De fick slänga sig in i en taxi för att ens hinna till föreställningen i tid.

– Vi hann dit. Det var lite adrenalin i knäna men sen när man satte sig på musikalen så fick man lugna ner sig. Det var en jäkligt bra musikal för övrigt. Vi var väldigt nöjda, säger Markus Åsberg.

De fyra grabbarna lärde känna varandra på Polishögskolan i Umeå där de pluggade tillsammans för några år sedan. I dag jobbar samtliga inom polisen men utspridda över landet; Lund, Uppsala och Stockholm.

Nu hoppas de att deras kompisresa förblir lugn.

– Vi har mycket att utforska. Det är en stor stad att bara vara några dagar i och upptäcka det mesta. Vi sitter med karta i fullt hugg och försöker planera in de bästa godbitarna, säger Markus.

Publicerad: