Folk(öls)partiet: FP får 3,5 procent

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Det är tuffa tider för Jan Björklund och hans partikamrater.

För fjärde mätningen i rad hamnar Folkpartiet under spärren till riks­dagen – och samlar endast 3,5 procent i Aftonbladet/Sverige tycker.

– Folkpartiet tycks ha befäst sin ställning under fyra procent samtidigt som deras väljare är splittrade i partiets profilfrågor, säger Karin Nelsson, opinionschef på Sverige tycker.

Att Folkpartiet just nu har mycket svårt att vinna gehör i väljarkåren står klart i april månads mätning från Aftonbladet/Sverige tycker.

Partiet hamnar för fjärde månaden i rad under fyra procent.

Enligt Sverige tyckers opinionschef Karin Nelsson har FP-sympatisörerna dessutom svårt att samlas kring centrala frågor.

– Folkpartiet har problem just nu. De tycks ha parkerat under spärren till riksdagen och vi ser också att deras väljare är splittrade i partiets profilfrågor, till exempel förslaget om betyg från fjärde klass, säger hon.

En tidigare mätning om just betygsförslaget visade att mer än hälften, 56 procent, av FP-sympatisörerna dömde ut förslaget som ”dåligt” eller såg sig själva som tveksamma till det hela.

”Tillsammans ska vi förnyas”

Enligt partisekreteraren Maria Arnholm blir den kommande helgen mycket viktig för Folkpartiet. Då samlas cirka 700 av partiets företrädare för ett riksårsmöte i Västerås som fått namnet ”Liberal kraftsamling”.

Mötet ska bli starten för det förnyelsearbete som ska ske inför valet 2018.

– Tillsammans ska vi förnyas och utveckla en jobbpolitik som ger en välfärd i världsklass. Det är bara så vi kan göra skillnad, säger Arnholm.

Men det är inte bara hos väljarna som FP har svårt att övertyga.

Partiet hoppade nyligen av Alliansens uppgörelse med regeringen om försvaret och partiledaren Jan Björklund är ifrågasatt internt. Bland annat vill distriktet i Östergötland genomföra en medlems­omröstning om vem som ska leda partiet framåt.

Om Björklund även efter helgen står fast vid det han tidigare sagt, att han vill sitta kvar, får han en ny chans att övertyga partikamraterna redan nästa vecka.

Även M och KD backar

Då är det hans tur att ta plats i heta stolen i SVT:s nya partiledarutfrågningar som inleds i kväll och leds av Camilla Kvartoft och Anders Holmberg.

Men FP är inte det enda Alliansparti som har problem, även M och KD backar i april.

Förklaringen till att Alliansen som block trots detta står i princip stilla är därmed Centerpartiet som tuffar på uppåt. Annie Lööfs parti noteras för ett rejält lyft till 7,3 procent.

S står helt stilla

Det rödgröna blocket går svagt framåt i mätningen, som är gjord under tiden för en rad budgetsläpp och finansminister Magdalena Anderssons presentation av vårändringsbudget och ekonomisk riktning för de närmaste åren.

Socialdemokraterna tycks, trots det stora mediala fokuset den senaste tiden, ha svårt att övertyga. Partiet står helt stilla och noteras ännu en gång för en bottensiffra i Aftonbladet/Sverige tycker med 28,8 procent.

Hög siffra för SD

Lite bättre går det för regeringspartnern MP som ökar med 0,4 procentenheter. Samma trend kunde skönjas i SVD/Sifos mätning som publicerades den gångna helgen.

V, som står utanför regeringen men samarbetar om budgeten, har ökat svagt sedan valet. Det gör man också i april då man får stöd av 6,7 procent av väljarna.

Sverigedemokraterna, som står utanför de båda politiska blocken, noteras denna månad för sin högsta siffra någonsin i Aftonbladet/Sverige tycker, 16,3 procent.

Publicerad: