GW:s ilska mot förslaget att mentaltesta jägare

avJill Sjölund

NYHETER

Politiker och jägare rasar mot EU-förslaget: Det är integritetskränkande och orealistiskt

1 av 2 | Foto: VERONICA KINDBLAD
EU-kommissionen har lagt fram ett förslag på stärkta vapenlagar, vilket bland annat innebär att jägare mental­testas vart femte år. ”Integritetskränkande på ett helt unikt sätt”, säger Leif GW Persson.

Ett nytt EU-förslag kan innebära att alla svenska jägare ska mentaltestas.

Dessutom kan många halvautomatiska vapen bli förbjudna.

Nu rasar politiker och jägare.

– Det är integritets­kränkande på ett helt unikt sätt att psyktesta alla jägare. Det vore grundlagsstridigt, säger polisprofessorn och jägaren Leif GW Persson.

Terrordåden i Paris har fått EU-kommissionen att i ilfart lägga ett förslag på stärkta vapenlagar.

Förslaget från EU-kommissionen kan få dramatiska konsekvenser för Sveriges cirka 600 000 jägare och 200 000 sportskyttar. Det innebär bland annat att vapenlicenserna ska för­nyas vart femte år. Då ska också en läkarundersökning göras.

’Fruktansvärt angrepp’

– Det är oklart exakt vad det innebär. Men jag sätter en stor slant på att det kommer krävas att det ska innebära mentaltest, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner.

Jägareförbundet är inne på samma linje.

– Vi tolkar det som att det kommer bli någon form av mentaltest på jägarna vart femte år. Det är ett fruktansvärt angrepp på jägare att hävda att vi har mentala problem och måste testas. Det är att misstänkliggöra hela jägarkåren. Oacceptabelt, säger Anders Grahn, ansvarig för internationella frågor på Svenska Jägareförbundet.

Leif GW Persson, som tidigare lett en vapenutredning och själv är van jägare, förundras över förslaget.

– Om detta går igenom är det första gången i Sveriges historia som man psyk­testar en hel grupp människor. Det är integritetskränkande och orealistiskt, säger han.

’Skapar mer problem’

Dessutom krävs i för­slaget att halvautomatiska vapen, som liknar helautomatiska, ska förbjudas. Jägareförbundet uppskattar att det kommer omfatta mellan 50 000 och 100 000 svenska jaktgevär som ska konfiskeras.

– Håller man tempot kan förslaget antas i februari/mars, säger Christofer Fjellner.

– Tänkt dig en jägare i Sveg som köpt en halv­automatisk studsare för 15 000 kronor och så ska polisen komma och förstöra den om nån månad. Jag förstår att folk blir förbannade. Det här skapar mer problem än trygghet. Polisen har annat att göra än att jaga jägare och sitta fast i administration.

Enligt Jägareförbundet är de halvautomatiska vapnen särskilt viktiga för funktionsnedsatta jägare och eftersöksjägare som till exempel reder upp vilt­olyckor i trafiken. Det tycker Leif GW Persson är struntprat.

– En vanlig älgstudsare som laddas om manuellt räcker utomordentligt. Halvautomatiska vapen bör inte tillåtas i jaktsammanhang. Med ett sånt kan man meja ner en hel jävla tunnelbanevagn inom loppet av nån minut. Det är skitenkelt att skjuta med en sån, jag skulle kunna göra dig fullfjädrad på en dag, säger Leif GW Persson.

ARTIKELN HANDLAR OM