Bränn blusen – så klär vi oss på jobbet i dag

avÅsa Passanisi

1 av 2 | Foto: DAVID ANDERSSON
Kroppsmålning och synliga tatueringar På fritiden ser Anton Svensson ut så här. Alltid klädd i gymnastikskor, t-shirt och jeans.

Keps, tatueringar och trasiga byxor på jobbet?

Japp, helt okej, tycker den yngre generationen – medan gamlingarna rynkar på näsan, enligt en ny undersökning.

– Jag tycker att chefen ska ha samma klädkod som övrig personal, säger Anton Svensson, 23.

Dräkten och kostymen som jobbuniform kan snart vara ett minne blott. I alla fall om ungdomarna får bestämma. Enligt Silentiums undersökning tycker nämligen dagens unga inte att det är viktigt att klä upp sig på jobbet. Gymnastikskor och jeans fungerar alldeles utmärkt, resonerar en majoritet.

Äldre män – mest kritiska

Och tatueringar får gärna vara synliga under anställningsintervjun anser 72 procent av de som själva är tatuerade. Äldre och icke tatuerade personer är mer skeptiska. Både till gymnastikskor, tatueringar och kepsar. Mest kritiska är äldre män.

Anton Svensson, som arbetar som säljare på ett försäkringsbolag, tror att den yngre generationen är mer liberal i sin klädsyn och att skillnaderna mellan chefer och anställdas klädsel är på väg att suddas ut.

Viktigt att vara hel och ren

– På sikt tror jag att acceptansen för en ledigare stil kommer att öka. Där jag jobbar finns exempelvis bara en regel. Man ska vara hel och ren. Sen bör man kanske undvika trasiga och utmanade kläder, säger han.

Däremot har han inget emot att klä upp sig när jobbsammanhanget kräver.

– Eftersom jag har synliga tatueringar passar det sig inte att sitta på kundmöten i t-shirt, så jag väljer hellre långärmad skjorta. Det ger ett bättre intryck. Men i framtiden kommer det nog inte att vara så, funderar Anton Svensson.

Nej till uppklädda chefer

Silentiums undersökning visar att kvinnor i högre utsträckning än män vill att chefen har en mer nedtonad klädstil. Däremot klär kvinnor själva oftare upp sig på jobbet än män.

– Kvinnor väljer tillexempel gärna blus vid en anställningsintervju, inte lika många män tar på sig en skjorta. Och på kontoret har killarna oftare på sig t-shirt och jeans än tjejerna, säger Silentiums vd Johan Talenti. 

Anton Svensson som spelar bas i ett heavy metal-band skyndar sig att svida om så fort han slutat jobba.

– Då åker skjortan av direkt, skrattar han.

I stället åker t-shirt och jeans på.

Vanligare med synliga tatueringar

Men om några år tror han att skjortan kommer att börja samla damm i garderoben.

– Jag tror helt klart att det kommer att bli så. Tatueringar är stort bland ungdomar och ju vanligare de blir, desto fler kommer att våga visa dem öppet på jobbet, säger Anton Svensson.

ARTIKELN HANDLAR OM