Jan Björklund

Folkpartiet heter nu Liberalerna

NYHETER

Folkpartiet finns inte längre. Den omvalde partiledaren Jan Björklund leder numera Liberalerna.

– Vi ska heta det vi är, förklarade han när landsmötet avslutades på söndagen.

Fanfar, klang och jubel utbröt när landsmötet med överväldigande majoritet lämnade det 81 år gamla namnet bakom sig. Många talare hade anmält sig till "debatten", men i stort sett alla förordade namnbytet. Jan Björklund inledde:

– Det starkaste skälet till namnbytet är att vi ska heta det vi är, och vi är liberaler. Vi har de liberala idéerna i vårt dna, sade han.

Men inte riktigt alla var nöjda.

Stor enighet

– Det skavar i min sko inför det här beslutet. Att förändra namnet i en tid när vi behöver föra fram vår politik och inte snubbla på vad vi heter är inte vad vi behöver, sade Peter Nordebo från Gävleborg.

Någon ville heta Socialliberalerna men det hade inte en chans på landsmötet. Efter beslutet var Jan Björklund nöjd.

– Det var en väldigt stor enighet om det här beslutet, och det känns ju viktigt när man tar den här typen av beslut i ett parti. Det är många som har längtat efter det här, sade han till TT.

Gårdsförsäljning av alkohol

Det mesta gick partiledningens väg på landsmötet. En ny skattereform, med eller utan övriga Allianspartier, står nu i fokus. Björklund betonade starkt att partiet både måste fortsätta förnyelsearbetet och vara en tydlig opposition samtidigt som man är beredd att samarbeta med regeringen och ta ansvar i denna oroliga tid. En tid som på sikt behöver försvarsanslag på två procent av BNP, enligt landsmötet.

Ett beslut gick partiledningen emot, och det var det ständigt återkommande förslaget om att tillåta gårdsförsäljning av alkoholdrycker som nu vann bifall.

Liberalerna själva vill förkorta det nya namnet (Lib) men TT och de flesta andra medier kommer att använda förkortningen (L) i linje med förkortningar för övriga partier.

TT

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jan Björklund

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan Björklund

Liberalerna