Madeleine var på middag när hon fick ett sms: ”Sprang så fort jag kunde”

avViktor Adolfsson

Appen som kan rädda liv

1 av 2 | Foto: Privat / Skärmdump.
Madeleine fick larmet via appen.

Madeleine Liljegren, 29, satt och åt på en restaurang när telefonen plingade till. Det var ett larm från en app – och hon lämnade allt direkt.

– Jag sprang så fort jag kunde, säger hon till Aftonbladet.

Pipet från mobilen fick många att undra vad som pågick. Men det var ett pip som kan rädda liv.

– Jag satt och åt och hade det trevligt och skulle lägga upp någon bild på Instagram. Då fick jag larmet i min mobil, säger Madeleine Liljegren till Aftonbladet.

Till vardags jobbar hon som läkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm, men även på fritiden kan hon få rycka ut och försöka utföra hjärt- och lungräddning. Detta eftersom hon registrerat sig genom appen SMSlivräddare, ett projekt som drivs av bland andra Karolinska institutet och Södersjukhuset.

Var först på plats

När hon fått larmet valde hon att klicka i att hon var tillgänglig, varpå hon direkt fick information om var det misstänkta hjärtstoppet ägt rum.

– Jag sprang så fort jag kunde. Polis och ambulans kom ganska snart därefter. Tack vare appen var jag först på plats.

I ett inlägg på Facebook berättar Madeleine om det som hände och uppmanar sina vänner att skaffa appen och registrera sig.

– Jag kände bara att det här måste komma ut så att folk vet om det. Jag hade massa kollegor som aldrig hört talas om det som nu registrerat sig.

Det kan vara skillnaden mellan liv och död, menar hon.

– Jag vet ju om hur viktigt det här är men jag kände att man med så enkla medel kan öka chansen för någon med hjärtstopp att komma tillbaka till livet.

Fick kontakt med anhöriga

Tack vare att Facebookinlägget delats av flera tusen har anhöriga till den person som Madeleine sprang till också fått kontakt med henne. På grund av patientsekretess kan hon dock inte säga något om hur det gick med personen.

Flera läkarkollegor har nu berättat för Madeleine att de också registrerat sig via appen. Och ännu medmänniskor berömmer hennes insats.

– Jag är helt förundrad över spridningen som det här inlägget fått. Det är jättemånga som hört av sig.
Läs Madeleines inlägg under artikeln.
Appen heter SMSlivräddare och går att ladda ned från App Store och Google Play. Det går även att läsa mer på hemsidan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Medicin