Livsmedelsverket vill stoppa maffian

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Mozzarella, olja och salt från maffian och al-Qaida.

Nu sätter Livsmedelsverket hårt mot hårt mot de kriminella matförfalskarna.

– Det handlar faktiskt om en väloljad miljardindustri, säger juristen Gela Öhman till SVT Nyheter.

Matolja färgas grön för att säljas som olivolja.

Vägsalt samlas ihop för att ställas på köksbordet.

Handeln med förfalskad mat omsätter 400 miljarder kronor per år världen över. Juristen Gela Öhman har arbetat med en statlig utredning kring matfusket.

– Interpol ser klara kopplingar till den italienska maffian och andra nätverk som till exempel terrorgruppen al-Qaida. Riskerna att åka fast är minimala, vinsterna stora och om de åker fast så handlar det om bötesstraff säger hon till SVT Nyheter.

Honungen innehöll bara socker och arom

I det senaste tillslaget mot förfalskad mat – där omkring 50 länder deltog – hittades 2 500 ton mat som inte höll vad innehållsförteckningen lovade.

Bland annat beslagtogs mozzarella, ägg, matolja och jordgubbar.

– I Sverige har man bland annat hittat 5 ton förfalskad honung, som bara innehöll socker och honungsarom, säger Gela Öhman till SVT Nyheter.

Tycker att straffen måste skärpas

Kontrollen av mat i Sverige  har främst inriktat sig på mathygien, vilket har lett till att innehållskontrollen blivit eftersatt. Det framgår när SVT talar med Livsmedelsverket.

Därför tänker nu Livsmedelsverket utbilda 200 inspektörer som ska få till uppgift att göra stickprovskontroller hos grossister och i detaljhandeln.

För att verkligen komma till rätta med problemet krävs dock lagändringar. Idag läggs många polisutredningar om matfusk ner.

– Nu är det bara ett bötesbrott och jag tror att det måste till fängelse i straffskalan för att få åklagare att ta upp de här brotten, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter

Publicerad: