Offer från flygkrasch skickade till Tyskland

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

De första 44 offren från Germanwings-kraschen har flugits till Düsseldorf i Tyskland. Mer än två månader efter kraschen får de anhöriga nu begrava sina förlorade familjemedlemmar.

Bland de 150 offren finns operasångare, en skolklass med sexton barn och några iranska journalister som skulle bevaka fotboll i Sverige.

Lufthansa flög under tisdagskvällen kvarlevorna med ett transportplan, från franska Marseille till Düsseldorf. Efter mer än två månader kan de anhöriga nu få ta emot de första offren.

Enligt en advokat som företräder några av de familjer som förlorade anhöriga i kraschen innebär hemflygningen av offren att släktingar nu kan få ett avslut, rapporterar BBC.

"De behöver få ett avslut"

Under onsdagen kommer anhöriga få besöka kistorna inne i en hangar på flygplatsen i Düsseldorf.

– Familjerna är i förnekelse. De varken kan eller vill förstå att deras barn är döda. Det kommer att bli en brutal upplevelse när de ser kistorna, men det är nödvändigt eftersom de behöver få ett avslut, säger advokaten Elmar Giemulla.

Kvarlevorna från de återstående offren kommer att flygas hem under de kommande veckorna. Passagerarna kom från 18 olika länder som exempelvis Japan, Argentina och Australien. Omkring hälften kom från Tyskland och 47 av offren var spanjorer.

På grund av olika misstag i hanteringen av dödsattesterna har det tagit lång tid innan offren kunnat flygas hem. Dessutom har det varit svårt att hitta och identifiera offren eftersom planet kraschade i så otillgänglig terräng i Alperna, rapporterar NBC.

16 skolungdomar omkom

Bland de 44 offer som flugits hem finns 16 skolungdomar och två lärare från gymnasieskolan Jospeph-König i den lilla staden Haltern. I slutet på veckan ska kvarlevorna köras i en konvoj till staden. Polisen kommer att möta upp konvojen och kanske kommer den också att åka förbi gymnasieskolan för att hedra offren och deras kamrater, skriver Bild.

Skolungdomarna och deras lärare var på väg hem från en utbytesresa i Barcelona. 40 elever ville följa med på resan till Barcelona, så skolan fick hålla en lottdragning om vilka 16 som skulle få åka, skriver BBC. En flicka var nära att missa den ödesdigra flygresan hem från Barcelona eftersom hon hade glömt sitt pass, men hennes värdfamilj körde fem mil i ilfart och gav henne passet just när ungdomarna skulle gå på flygplanet.

Skulle till Sverige

I flygkraschen omkom också de iranska journalisterna Milad Hojatoleslami och Hossein Javadi som hade varit i Barcelona för att se fotbollsmatchen mellan Barcelona och Real Madrid. Journalisterna planerade sedan att bevaka det iranska fotbollslandslagets match mot Sverige i Stockholm den 31 mars, samt Irans match mot Chile som spelades i Österrike.

Amerikanen Yvonne Selke och hennes dotter Emily satt också på planet efter att varit på semester. Yvonne Selke jobbade för ett företag på uppdrag av myndigheten National Geospatial-Intelligence Agency, en del av den amerikanska underrättelsetjänsten som arbetar med satellitkartor, skriver News.au.

Tre generationer från samma familj

Sex av offren kom från den lilla staden Sant Cugat del Valles nära Barcelona. Tre generationer från en och samma familj omkom. Juan Padro förlorade sin ex-fru, sin dotter och sitt barnbarn i kraschen.

– Det finns inget som kan göras och inget som någon kan säga, som kan förändra det faktum att jag har förlorat så många som jag älskade. För mig spelar det ingen roll om det var en olycka eller vad som än hände. Jag vill inte veta. Jag är inte intresserad, sa han till lokala medier i Barcelona.

Bland passagerarna fanns också Maria Radner och Oleg Bryjak, två operasångare som just hade uppträtt på Gran Teatre del Liceu i Barcelona, kvällen före kraschen. Maria Radners make och deras lilla spädbarn var också med på flygplanet.

Andrepiloten tros ha kraschat planet

Germanwings-planet tros med mening ha flugits in i berget i de franska alperna av andrepiloten Andreas Lubitz, den 24 mars 2015. Samtliga 150 ombord dog i kraschen.

Publicerad: