Obama och Merkel visar musklerna mot Putin men det är mest luft i dem

1 av 3
Aftonbladets Wolfgang Hansson.

I helgen får västvärldens stormakter ännu ett tillfälle att spänna musklerna mot Ryssland.

Men det är knappast så att Putin darrar bakom murarna i Kreml.

Istället utmanar den petade presidenten ännu en gång väst med en ny offensiv i östra Ukraina.

Ledarna för G7-länderna (bestående av USA, Kanada, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Japan och Italien) träffas på söndag och måndag på Elmauslottet i närheten av OS-orten Garmisch Partenkirchen.

G7 är en exklusiv klubb för världens rikaste länder. Fram till för något år sedan hette den G8 eftersom Ryssland bjöds att vara med från 1998. Mest för att den forna stormakten skulle känna sig delaktig och bli en integrerad del av världsekonomin.

Men efter att Ryssland grabbat åt sig halvön Krim, en del av Ukraina, förra året så sparkades Putin ut ur rikemansklubben. Åtminstone tillfälligt.

Med tanke på hur Putin agerat sedan dess lär det ta tid innan det kommer någon ny inbjudan. Kanadas premiärminister Stephen Harper säger före helgens möte att han inte tänker acceptera Ryssland som medlem så länge som Putin sitter vid makten.

Tandlösa

Även om Putin är frånvarande vid mötet så är han garanterat en huvudperson. G7 ska visserligen syssla med frågor som rör världsekonomin men mötet kommer likväl att domineras av frågan om hur Rysslands aggression mot Ukraina ska stoppas.

President Obama vill att EU ska förlänga sanktionerna mot Ryssland som går ut i sommar. Kanske till och med skärpa dem. Mötet kommer sannolikt ännu en gång att kritisera Ryssland hårt för kriget i Ukraina.

Putin har direkt utmanat Obama, Merkel och de övriga världsledarna genom att de senaste dagarna blåsa nytt liv i striderna i östra Ukraina trots att han varit med om att signera den vapenvila som råder. Tajmingen kan vara ett sätt att förödmjuka ledarna på sitt tjusiga slott och visa hur tandlösa de är.

För trots att både Kanadas och Japan premiärministrar besöker Ukraina på vägen till Tyskland för att visa sitt stöd för president Porosjenko i Kiev så blir mötet ännu ett bevis hur lite västvärlden i praktiken vill och kan göra för att stoppa Rysslands aggression.

Provocera

Bortsett från att allmänt destabilisera Ukraina verkar Moskvas mål vara att skapa en korridor till den annekterade halvön Krim

Hittills har EU och USA helt uteslutit att skicka trupper till Ukraina. De vill inte heller bidra med tunga och moderna vapen av rädsla för att det ska provocera Putin.

Det enda omvärlden i praktiken gjort är att införa ett antal sanktioner mot Ryssland. Även om de i någon mån skadar Rysslands ekonomi så är de inte så hårda att det fått Putin att byta väg. Inte ens ett kraftigt fallande oljepris har fått honom på andra tankar.

Följden är att Putin är den som styr utvecklingen. Det är han som trycker på av- och påknappen. Västvärlden står mest och tittar på. Frustrerade och hjälplösa.

Så länge de inte är beredda att intervenera militärt för att hjälpa Ukraina fortsätter Putin att göra narr av västmakterna genom att fortsätta förneka det uppenbara, att det är ryska soldater och ryska vapen som gör grovjobbet i Ukraina.

Försvagad

I hans ögon är USA kraftigt försvagad som supermakt samtidigt som ett splittrat Europa har svårt att tala med en enad, kraftfull röst. Här ser han en chans att markera Rysslands nya stormaktsroll.

Trots allt prat om solidaritet med Ukraina så vet Putin att västvärldens intresse är lågt för att ta på sig de jättelika kostnader det skulle innebära ekonomiskt att integrera landet med EU i det här läget.

Ett krig pågår i Europa med hittills 6 400 döda men de flesta låtsas inte om det.

Genom att långsamt flytta fram sina positioner på slagfältet hoppas Putin att EU och USA på sikt ska acceptera att Ukraina är förlorat för väst och samtidigt åter acceptera Ryssland i kretsen av stormakter.

Västvärlden visar musklerna i Elmauslottet men det är mest luft i dem.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

USA

Tyskland

G7