Moder jord skickar fakturor - och det är hög tid att betala

Miljöprofessor Johan Rockström.
Miljöprofessor Johan Rockström.

Miljöprofessor Johan Rockströms berättelse är krävande att lyssna på, men i gengäld en av sommarens viktigaste.

Folk sa: prata inte om miljö i detta program. Människor har det så jobbigt ändå, tidningar fylls av Syrien och IS och Putin. Prata om lättsamheter.

Råd som Rockström struntade i. Han använder denna enastående plattform till att prata allvar med oss. I ett rasande tempo inleder miljöprofessorn med att påminna om att jorden bara blir varmare och varmare, i Indien kokar asfalten redan, stiger värmen ytterligare någon grad så smälter Grönland, korallreven och Amazonas regnskogar kollapsar.

Planeten har satt upp stopskylt efter stopskylt, men vi kör bara förbi dem. Vi tycks tro att jorden har drabbats av en förkylning, men det är cancer.

Nionde ronden för jorden

Först efter sju minuter kommer en tillfällig andningspaus, i form av arg nordirländsk punkmusik.

Jorden har tagit slag efter slag men likt boxaren Rocky stått pall. Men nu är det nionde ronden och Rocky är groggy. Antarktis och Arktis, dessa enorma kylsystem, är på väg att bli självvärmande. Vår vän jorden är på väg att bli vår fiende.

Torskbeståendet tynar bort, sjöar och innanhav förlorar syret. Det är inte längre vulkanutbrott eller jordbävningar som är den största kraften till förändringar av planeten. Det är vi.

Världens viktigaste berättelse

Nattsvart? Nej. Världens ledare har gått från att träffas en gång var fjärde år för att diskutera klimat till att göra det tre gånger i år. Medvetenheten ökar. Näringslivet visar intresse. Kändisar hjälper till. Religiösa ledare hjälper till. Ledare för civilsamhället hjälper till. Många är de som hjälper till.

Om 35 år måste utsläppen vara nere på 0. Svårt, men inte omöjligt. Kol och olja tillhör det förflutna, Sol, vind och vatten är framtiden.

Detta är värdens viktigaste berättelse, hävdar Rockström. Det är nog ingen idé att försöka invända.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN