Lärare sparkas efter 16 år – med sms

En lärare i Laholm fick efter 16 år besked om att hen får sparken.

Med ett sms.

– Det här är fullständigt huvudlöst, säger Mats Petersson, ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning, till Laholms Tidning.

En kväll i slutet av april fick läraren ett sms. Efter 16 års anställning i Laholms kommun skulle hen sägas upp, på grund av arbetsbrist.

Samtidigt hade kommunen 47 lediga jobb utlagda på Arbetsförmedlingens platsbank.
– Det här är fullständig huvudlöst. Jag vill knappt nämna vad jag tycker om det här. När jag fick reda på det hörde jag av mig omedelbart till kommunens personalavdelning och sa att så här får det inte gå till, säger Mats Petersson, ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Laholm.

Oeniga efter förhandling

Lärarförbundet hävdar att läraren fått beskedet innan förhandlingarna avslutats. Kommunen vill säga upp fyra tillsvidareanställda lärare som saknar rätt behörighet, men facket ifrågasatte att de inte utrett om de kan erbjudas något av de utannonserade jobben.

– Förhandlingarna är inte alls avslutade. Vi hade en ny förhandling den 8 maj och den avslutades i oenighet. Arbetsgivaren har fortfarande inte kunna påvisa att det råder arbetsbrist, berättar Mats Petersson.

Utbildningschefen i Laholm, Per Jangen, hävdar att de visst har utrett om lärarna kan omplaceras. Men han säger att rektorn som skickade sms:et borde ha lyft luren och ringt.

– Förhållandena har varit kända för läraren, men att få det som sms är naturligtvis inte bra. Det är bara att att hålla med om att man inte meddelar den här typen av sak på sms, utan får till ett samtal, säger Per Jangen.

"Inte acceptabelt"

Ordföranden i kommunstyrelsens personalutskott, Erling Cronqvist (C), säger till Aftonbladet att den ansvariga chefen har begått ett grovt fel.

– Att skicka sms är inte acceptabelt och jag har förstått att det var en förhandling som inte var avslutad. Jag tycker att det är dåligt ledarskap från den chef som skickade detta sms, säger han.

Rutinerna har brustit och skadan är skedd. Men läraren ser ut att förlora sitt jobb, fastän lärarna ännu inte ska ha fått skriftligt besked om avsked.

– Jag förmodar att det står fast från arbetsgivaren eftersom det är lärare som inte har behörighet, säger Erling Cronqvist.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN