Chefen om ligglistan: Därför skrev vi om våra anställda

Chefer på ett callcenter i Sverige gjorde en ligglista om de anställda inför sin julfest förra året.

På listan namnges vilka som kommer hångla, ligga och gråta.

Nu kommenterar chefen varför hon gjorde ligglistan:

– Vi skrev om det som vi trodde oss kunna förutspå skulle hända på julfesten, skriver hon i ett uttalande.

Inför julfesten förra året gjorde några chefer på ett callcenter en lista över saker de trodde alla anställda skulle göra på festen. Företaget sköter kundtjänst- och växelsamtal åt stora kunder som bland andrad Statoil och finns etablerat på flera orter i Sverige.

På listan namnges vilka anställda som kommer hångla, ligga och gråta, samt prata om Sverigedemokraterna hela kvällen.

Ett axplock ur listan: ”Anna” stoppar tungan i någon, ”Linda” fläker ut sig, ”Josefin” drar hem en kille, ”Karin” försöker på alla med kuk.

Vid sidan om namnen har man bockat av vilka som man haft rätt om.

”Väldigt kränkande”

– Man gör inte så här som medmänniska och särskilt inte som chef. Det är omoget och väldigt kränkande, säger en person som arbetar på företaget, till Aftonbladet.

Listan ska ha funnits i ett block på en av chefernas bord tillgängligt för alla att se om någon skulle titta. Men det var inte förrän i början av veckan som alla anställda på företaget fick veta om listan.

– Många är ledsna och upprörda. Vem skulle inte bli det om ens chef skriver såna saker om en. Men arbetsklimatet har varit illa här ett bra tag. Det är höga krav, dåliga villkor, och många mår inte bra.

En av cheferna, som är huvudförfattaren till listan, har skickat ut ett mejl med en ursäkt till alla anställda.

Ber om ursäkt

I mejlet, som Aftonbladet har tagit del av, går det att läsa att chefen anser att det var ”extremt dumt och onödigt” och att listan ”inte gjordes under arbetstid”, och att man hädanefter ska se till att inte ha ”viktiga papper tillgängliga” för andra att se.

Callcentret har tidigare fått kritik för sin personalpolitik då företaget har ett system där man kan få avdrag på lönen om man kommer en minut för sent.

– Det är bra att chefen bad om ursäkt. Men jag tycker ändå det är viktigt att det här kommer ut. Jag hoppas företaget kommer ta kritiken på allvar och förbättra arbetssituationen för sina anställda, säger personen som arbetar på företaget, till Aftonbladet.

Inte vanligt

En stor del av företagets anställda är anslutna till fackförbundet Unionen, som säger att de aldrig tidigare har hört om något liknande.

– Det låter konstigt och självklart gör man inte så här som chef. Det är ett anmärkningsvärt agerande, säger Johan Forsberg, pressekreterare på Unionen.

Under söndagskvällen kommenterar chefen varför hon skrev ligglistan:

Det är jag tillsammans med mina teamledare som har skrivit listan. Vi är självklart djupt ångerfulla och ledsna. Vi var några chefer som var ute på krogen och åt middag, det ena gav det andra och jag gjorde anteckningar i mitt block. Det var på skämt, vi skojade. Så otroligt korkat. 

Nu när det har läckt ut får pressen det att låta som registrering av åsikter, sexuell läggning och annan karaktär, så var det absolut inte. 

I mina anteckningar finns också vår syn av vd:n XX, så det är ju inte så att företagsledningen har gått fria från vårt oerhört tragiska försök till skämt. 

Vi skrev om det som vi trodde oss kunna förutspå skulle hända på XX julfest i XX. Sedan, vid en senare middag, åkte dessa oerhört tragiska anteckningar upp på bordet igen, där vi skrev vad som egentligen hände. 

Förlåt alla drabbade, det var mer än dumdristigt. Jag hoppas att både personal och företagsledning kan hitta ett sätt lägga det här bakom sig och gå vidare.

Aftonbladet har anonymiserat platser och namn i pressmeddelandet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN