Svenska toppolitiker portade av Ryssland

Ryssland har portat en stor mängd EU-medborgare.

Bland de bannlysta finns ex-ministern Lena Adelsohn-Liljeroth, Anna Maria Corazza Bildt och Gunnar Hökmark.

De är nu inte längre välkomna till landet i öst.

– I Ryssland står lögnen överst på agendan i dag, säger Lena Adelsohn-Liljeroth.

På listan, som finska Yle publicerat i sin helhet, finns åtta svenskar. Bland dem den tidigare kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (M), de moderata europaparlamentarikerna Anna Maria Corazza Bildt och Gunnar Hökmark samt chefen för den militära underättelse- och säkerhetstjänsten MUST, Gunnar Karlson.

Tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) blev uppringd av UD i eftermiddags.

– Jag blev väldigt förvånad eftersom jag inte längre har en partipolitisk roll. En god vän till mig sa 'gratulerar'. Samtidigt sörjer jag hela utvecklingen i Ryssland och därmed i Europa. Det som händer är ju farligt för hela omvärlden och sorgligt för det ryska folket som inte får veta vad som händer i resten av världen. I Ryssland står lögnen överst på agendan i dag.

Vägrade delta i spektakel

Hon tror att bannlysningen har att göra med att hon inte deltog i invigningen av OS i Sotji - samt att hon då träffade delar av den ryska oppositionen.

– Jag vägrade ju delta i spektaklet i samband med invigningen och på ambassaden träffade jag företrädare för oppositionen, en bloggare och människorättsaktivister. Det var uppenbart att vårt möte var känt och jag undrade då hur det skulle påverka de som deltog, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Andra svenskar på listan är konteramiralen Odd Sven-Eric Werin men Försvarsmakten har inga kommentarer kring portningarna.

– Vi hänvisar till UD, säger Mattias Robertson vid Försvarsmaktens informationsstab.

Äve nazisten Magnus Söderman som kopplas till Svenska motståndsrörelsen är portad.

Rikskronofogden Eva Liedström Adler finns med på listan och så sent som den 27 april stoppades hon på flygplatsen under en mellanladning i Moskva. Hon kvarhölls då i ett dygn utan förklaring.

Ryssland har tidigare hotat kronofogdemyndigheten i samband med en utmätning av en fastighet som tillhör den ryska handelsfederationen

Sverige har bett om en förklaring till det ryska portandet av svenskar.

”Det är ett mycket anmärkningsvärt beteende som tyvärr inte förbättrar bilden av Ryssland och vi har bett om en förklaring till detta agerande”, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i en skriftlig kommentar till TT om den ryska svartlistningen.

89 politiker på listan

UD vill inte avslöja när man bad om förklaringen och kommenterar heller inte hur man fick reda på att listan skapats, enligt TT.

Enligt AFP ska Ryssland ha bett om att listan inte ska offentliggöras.

Totalt finns 89 namn på listan över portade EU-medborgare och det handlar företrädesvis om politiker. Utöver de svenska namnen märks bland andra Nick Clegg, tidigare vice premiärminister i Storbritannien och fram tills nyligen ledare för Liberaldemokraterna.

Enligt den nederländske premiärministern Mark Rutte överlämnades listan i torsdags till olika EU-ambassader.

Publisert: