Serbisk eremit skänker bort förmögenhet

avOskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AFP
86-åriga Marija Zlatić i sitt hus.

En 86-årig serbisk eremit ärvde drygt 5,5 miljoner kronor.

Men i stället för att flytta från sitt förfallna hus och sätta sprätt på miljonerna skänker hon nu bort hela förmögenheten.

– Dit jag snart är på väg behöver jag inga pengar, säger hon till lokala medier.

86-åriga Marija Zlatić lever eremitliv i ett gammalt hus utanför en by i bergen i östra Serbien. Hon fick för fem år sedan veta att hennes make, som bodde i Australien, hade avlidit.

Marija gav, enligt BBC, sin närmsta granne i uppdrag att undersöka omständigheterna och ta reda på mer information om dödsfallet.

Miljonarv

Sent i fjol fick hon veta att hon ärvt makens hela förmögenhet på 940 000 australiska dollar, vilket motsvarar drygt 5,5 miljoner kronor.

Men i stället för att flytta till ett finare hus och sätta sprätt på pengarna valde hon i stället att skänka bort alltihop. De personer som hjälpt henne med mat, vatten och ved till värme får nu alla miljonerna.

– Dit jag snart är på väg behöver jag inga pengar, säger Marija Zlatić till tidningen Kurir.

Återvände till Serbien

Marija Zlatić och hennes make Momčilo emigrerade till Guildford i västra Australien 1956. Men bara ett drygt år efter flytten återvände Marija Zlatić till Serbien för att ta hand om sin sjuka mor.

Efter att hennes moder avlidit stannade Marija kvar i Serbien och hade kontakt med Momčilo i Australien via brevväxling.

När maken dog testamenterade han hela förmögenheten till sin hustru i hemlandet.

Mager pension

Zlatić lever på en pension på motsvarande drygt 600 kronor i månaden efter att ha gett pengarna till sina grannar som sett till henne.

– De behöver dem mera, säger hon till den serbiska tidningen.

BBC uppger att Marija kommer fortsätta sitt eremitliv tillsammans med sina hundar som hon beskriver som sina bästa vänner.

Publicerad: