Snabbare upphandling av miljöteknik ska ge nya jobb

VISBY. Regeringen vill snabba på processen när myndigheter ska köpa in ny miljöteknik.

Arbetet ska ta Sverige en bit mot målet om fler jobb och bättre klimat.

– Det kommer att ge nya jobb, framförallt i omställningen av den nya tekniken. Det innebär en konkurrensfördel, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi (S) samt de båda MP-språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin, miljö- respektive utbildningsminister, bjöd tidigt i morse in till presskonferens på Biograf Borgen.

I morgon träder regeringens budget i kraft

Löfven inledde med att berätta om vad regeringen åstadkommit under de nio månader som gått sedan maktskiftet.

– Vi har ägnat den första tiden åt de frågor som vi prioriterade i regeringsförklaringen. I morgon, första juli, träder den första av vår budget i kraft. Det innebär investeringar för fler jobb, bättre skola och bättre miljö- och klimat, säger han.

Därefter presenterades den nyhet man hade med sig och som handlade om att regeringen vill stärka svenska företag inom miljöteknikområdet.

– Det exempel som Ardalan drog här på presskonferensen, från Norge där man tidigare har grävt vatten- och avloppsledningar men nu istället borrar har fått ner kostnaderna samtidigt som man utvecklat en ny teknik. Så måste vi göra i Sverige betydligt mer, säger Löfven.

Enligt statsministern ska de nya upphandlingarna ge både nya jobb och bättre miljö. Hur många jobb det ska ge kan han dock inte svara på.

Offentliga upphandlingar

Regeringen har sedan tidigare slagit fast att offentliga upphandlingar, vilka omsätter ungefär 600 miljarder kronor per år, ska kopplas till anställning av långtidsarbetslösa.

Nu ska de alltså också användas för miljöteknik.

Förutom att snabba på processerna mellan köpare och eventuell säljare vill man också ge den nya Upphandlingsmyndigheten, som startar i september, ett uppdrag att verka för att nå uppsatta miljömål.

– I dag låser man fast upphandlingar till gamla lösningar, genom att inte ha den här dialogen inför upphandlingar. Genom att främja en nära samverkan med branscher, experter och potentiella leverantörer så kan vi se till att han specifikationer som inte utestänger innovativa lösningar, säger Ardalan Shekarabi.

Publisert: