Malexandermorden

Malexandermördaren får inte tidsbestämt straff

Av: 

Mathias Asplund

NYHETER

Tony Byström, tidigare Olsson, dömdes för 16 år sedan till livstids fängelse för polismorden i Malexander. Nu nekas han återigen att få sitt straff tidsbestämt.

Men han kan beviljas fler permissioner.

– Han har inte prövats under friare former, säger rådmannen Therese Johansson.

Två poliser sköts i maj 1999 till döds i ett av Sveriges mest uppmärksammade brottsfall, de så kallade Malexandermorden. Tony Byström, en av de tre som dömdes för morden, har nu avtjänat drygt 16 år i fängelse.

"Har skött sig"

Han har nu för tredje gången begärt att få sitt straff tidsbestämt, men Örebro tingsrätt meddelade på fredagen att man avslår Byströms begäran.

– Man ser att han har studerat och jobbat med sig själv. Han har också skött sig på senare år. De har sett en förändring, men är det relevant även under friare former?, säger rådmannen Therese Johansson vid tingsrätten i Örebro.

Tony Byström, som vid tiden för morden hette Tony Olsson, har beviljats två så kallade lufthålspermissioner. Men det anses inte tillräckligt för att bedöma hur han skulle agera vid en eventuell frisläppning, enligt tingsrätten.

Kan få villkorligt år 2019

Det kan bli aktuellt med en villkorlig frigivning först om fyra år. Men tingsrätten bedömer att Tony Byström bara kommer att behöva två år för att slussas ut i samhället.

Risken för återfall i allvarlig brottslighet bedöms också som "i viss mån osäker", enligt Rättsmedicinalverkets bedömning.

– De har skrivit att de historiska riskfaktorerna är betydande och eftersom Tony Byström inte prövats under friare former finns en viss osäkerhet, säger Therese Johansson.

Tingsrätten ser det som "ytterst viktigt att Tony Byström av Kriminalvården ges möjlighet till permissioner" för att säkrare kunna bedöma återfallsrisken.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Malexandermorden

Tony Byström