Militärer omplaceras efter Trumps Asienresa

NYHETER

Tre amerikanska militärer omplaceras efter anklagelser om att de ska haft olämplig kontakt med utländska kvinnor under Trumps Asienresa rapporterar Washington Post.

Försvarsdepartementet bekräftar att händelserna utreds internt.

Samma enhet har utretts för liknande händelser under en resa till Panama med vicepresidenten.

Foto: Andrew Harnik / AP
USA:s president Donald Trump tillsammans med frun Melania Trump och Kinas president Xi Jinping med hustrun Peng Liyuan under Asienresan.

Det är tre militärer som arbetat med Vita husets säkerhetskommunikation som nu omplaceras. Enligt officiella uppgifter har personerna brutit utegångsförbudet när de var med under Trumps besök i Vietnam.

– Vi är medvetna om incidenten som håller på att utredas, säger Mark Wright, talesperson för försvarsdepartementet till Washington Post.

Enligt källor till tidningen handlar det om att militärerna ska ha haft olämplig kontakt med utländska kvinnor under resan.

Anställda inom samma enhet anklagades i augusti i år för att ha tagit in utländska kvinnor på säkerhetsklassat område under en resa till Panama med vicepresidenten. Två män inom enheten ska då släppt in kvinnor medan de förberedde för vicepresident Pences ankomst. Händelserna har utretts av militären men ännu har inga disciplinära åtgärder framkommit.

Enligt regelverket måste säkerhetsklassad personal rapportera om de har kontakt med utländska personer för att undvika säkerhetsrisker.

Säkerhetsrisk med prostituerade

2012 utreddes tretton agenter inom Secret Service som anklagades för att ha tagit med prostituerade till sina hotellrum under ett presidentbesök i Colombia. Tio av dem blev av med sina jobb och skandalen satte fokus på att utomstående kunde få vetskap om hemlig information om presidentens resor.

Så har Trump twittrat om länderna 01:10
ARTIKELN HANDLAR OM