Skelettdelar från människa funna i skog i Västerås

avEbba Thornéus, Jamshid Jamshidi, John Granlund

NYHETER

En flanör såg skelettdelar vid ett motionsspår i Västmanland på söndagen – och ringde polisen.

Enligt Aftonbladets uppgifter handlar det bland annat om ett kranium.

Polisen utreder nu fyndet – och bekräftar att fallet kan vara intressant i det uppmärksammade Fatima-fallet.

En privatperson med hund upptäckte skelettdelarna vid ett motionsspår i en skog kring området Önsta-Gryta i Västerås under söndagsförmiddagen.

– Det var något som syntes från motionsspåret, säger Linnea Hultberg, befäl på polisens ledningscentral i Västmanland.

Polispatruller skickades till platsen som spärrades av - och vid 14-tiden anlände kriminaltekniker för undersökning av benresterna och området i stort.

– Tekniker som har varit där har konstaterat att det rör sig om skelettdelar från en människa, säger Linnea Hultberg.

Skelettdelarna ska inte ha varit nedgrävde utan låg strax intill skogsvägen.

Kan komma från flera

Enligt Aftonbladets uppgifter har polisen bland annat säkrat ett kranium.

På polisen avvaktar man nu en fördjupad analys av benen innan man går ut öppet med mer information. Man utesluter inte heller att skelettdelarna kan härröra från en eller flera personer.

– Vilken typ eller hur många skelettdelar det rör sig om är ingenting som vi kommenterar i nuläget. Undersökningen får visa om skelettdelarna är från en eller flera personer, säger Linnea Hultberg.

En förundersökning om brott mot griftefriden har inletts.

1 av 3 | Foto: Jonas Bilberg

Poliskommissarie Kenneth Ågren, som utreder 57-åriga Fatima Berggrens försvinnande i fjol, säger till Vestmanlands Läns Tidning att fyndet är av intresse, men poängterar att det ännu inte är klart vad det handlar om.

Sedan Fatima försvann i maj 2017 har polisen gjort ett flertal sökningar efter henne i Västerås-trakten. Senast i slutet av februari meddelade polisen att man tack vare nya uppgifter påträffat ett nytt sökområde.

Kan vara djurrester

– Det som nu hittats kommer skickas till Nationellt forensiskt centrum i Linköping, för analys. Svaret kommer att dröja ett tag, säger Ågren och tillägger att man tidigare i utredningen grävt mellan Ransta och Västerås.

– Det vi hittade där visade sig vara djurrester, säger Ågren till tidningen och tillägger att han givetvis hoppas på en lösning i Fatima-ärendet:

– Förhoppningsvis går utredningen ett steg framåt genom det här fyndet, men det vet vi i dagsläget ingenting om, avslutar han.

Dagens tre rubriker 8 april 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Västerås