Danius besked efter advokaternas råd: Polisanmäler inte

avIsabelle Nordström

Advokatbyrån som utrett Svenska Akademiens kopplingar till ”Kulturprofilen” rekommenderar att man polisanmäler hans höglitterära klubb.

Men Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius meddelar att Akademien tagit beslut att låta bli, skriver SvD.

I går var en turbulent dag för Svenska Akademien. Tre ledamöter meddelade att de lämnar Akademiens arbete.

Ledamöterna Klas Östergren och Kjell Espmark  gick ut med informationen att de inte längre kommer att delta i Akademiens arbete.

Någon timme senare gick Peter Englund ut med sitt avskedsbrev i Aftonbladet.

Nu är utredningen om Akademiens relationer till mannen som kallats för ”kulturprofilen” efter att ha anklagats för sexuella trakasserier klar, vilket källor uppgav för Aftonbladet under fredagen. Han har kopplingar till ledamoten Katarina Frostenson, som också varit delägare i ”klubben”.

Uppmanar att polisanmäla

Bland annat rekommenderar utredningen Akademien att polisanmäla mannens affärsverksamhet, en höglitterär klubb, skriver SvD.

Men Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius säger nej.

– Men Akademien har nu fattat beslut om att inte anmäla. Samtidigt är det så att vem som helst – en ledamot eller en privatperson – har rätt att polisanmäla och i viss mån också skyldighet att göra det om man misstänker att brott har begåtts. Det räcker med att man tar del av de offentliga handlingar som finns tillgängliga, säger Sara Danius till SvD.

De tre ledamöternas avhopp ska ha skett samband med ett möte i går ska Akademien ha formulerat ett pressmeddelande som från vissa håll mötte hård intern kritik enligt Aftonbladets källor.

– Det uppfattades som alldeles för vagt och Akademien friskrev sig i stort sett helt från ansvar, säger en källa inom Akademien.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius.
ARTIKELN HANDLAR OM