Friad för våldtäkt – motivering ifrågasätts

Foto: Jessica Gow/TT
Stockholms tingsrätt har friat en man som åtalats för våldtänkt med motiveringen att kvinnans berättelse inte var "så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara". Arkivbild.

avTT

NYHETER

Med motiveringen från två nämndemän att en kvinnas berättelse var "naiv", och inte "så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara", friade Stockholms tingsrätt en åtalad man i 25-årsåldern för våldtäkt.

Enligt P3 Nyheter försäkrade sig rådmannen i rätten flera gånger om deras ståndpunkt.

– Jag tycker inte att det är i linje med hur våldtäktsbestämmelsen ska tolkas, men jag försäkrade mig om att det var så här de tyckte. Jag läste upp deras motivering för dem flera gånger för att vara säker, säger rådman Mirja Högström till kanalen.

Rådmannen och en nämndeman ville fälla mannen då de ansåg att kvinnans berättelse var trovärdig. Men det tyckte inte de två andra ledamöterna, och med en oenig rätt friades mannen.

Brottsmålsadvokat Ingela Hesseius är kritisk till domen, och anser att nämndemännen motiverar sig utifrån fördomar, rapporterar P3 Nyheter.

Enligt åtalet skedde händelsen på ett hotellrum i Stockholm där en kvinna och mannen hade sex. Enligt kvinnan ska han ha varit hårdhänt och hon ska ha sagt till honom att sluta för att det gjorde ont.