Pedofiljakten börjar nu

NYHETER

Rutkowski: Det är en stor person i ett västeuropeiskt land

PRAG

Krzysztof Rutkowski, 44, planerar redan sin nästa stora aktion.

- Jag ska gripa en pedofil som är en stor person i ett viktigt västeuropeiskt land, säger han.

Foto: GILLAR PRAG När Aftonbladet träffade Krzysztof Rutkowski i Prag i går berättade han att han gillar den tjeckiska huvudstaden och att hans privata armé redan förbereder en kommande aktion.

I två dygn har Aftonbladets team följt Rutkowski i Prag. Han är klädd i tight t-shirt, jeansskjorta, spetsiga ormskinnsskor och solglasögon. Trots att han knappt sovit en blund de senaste tre dygnen är humöret på topp.

- Jag har ett speciellt förhållande till Tjeckien och Prag. Jag älskar det här landet, säger Rutkowski.

70-procentigt stöd

Men under ett helt år var han inte välkommen hit. I september 2002 grep Krzysztof Rutkowski en 23-årig eftersökt polsk mördare i tjeckiska gränsstaden Cieszyn. Rutkowski tog den gripne till Polen, men det utlöste våldsamma reaktioner. Han anklagades av både tjeckiska och polska UD för missbruk av sitt diplomatiska pass, som han uppvisat när han passerade gränsen för att slippa kontroll.

Anser du att du utnyttjade din diplomatiska immunitet?

- Nej, det är ju mitt enda pass. Varje medlem av polska parlamentet har ett sådant.

Du är även politiker. Går den karriären att kombinera med dina aktioner?

- 70 procent i Sejm (polska parlamentet) stöttar det jag gör medan resten är kritiska.

Innan varje uppdrag ansöker han om vapentillstånd i det land det gäller. De enda vapenfria aktionerna, enligt Rutkowski, är de två som har skett i Sverige. Det första inträffade för fyra år sedan i Göteborg där han i samarbete med socialnämnden hjälpte en polsk pappa att sammanföras med sitt barn. Onsdagens uppdrag i Stockholm var det andra.

Ska gripa en pedofil

- Men inte det sista, säger han.

Nästa aktion är redan i sikte. Planerna är smorda och bevisen klara.

- Jag kan inte gå in på alla detaljer. Men det handlar om ett gripande av en pedofil som är en stor person i ett viktigt västeuropeiskt land. Vi kommer att samarbeta med den lokala polisen, säger Rutkowski.

Slår till snart igen

Hans team, "Rutkowski Patrol", har spanat på pedofilen i några månader och observerat honom i totalt tre EU-länder. Uppdragsgivaren i det här ärendet är pedofilens före detta hustru.

- Inga vapen kommer att användas. Bara genom att vi stampar i marken kommer han att ramla ihop, säger Krzysztof Rutkowski.

När tänker ni slå till?

- Mycket snart.

Hanna Rydén, Zbigniew Kuczynski