Amerikanens huvud hittat i ett kylskåp

NYHETER

Polis slog till mot islamister i Saudiarabien

1 av 2 | Foto: videofilmades Paul Johnson halshöggs av al-Qaidamilitanter den 18 juni. Nu har hans huvud hittats i kylskåpet hos två islamister.

LOS ANGELES

I mer än fem veckor har huvudet efter halshuggne amerikanen Paul Johnson varit spårlöst försvunnet.

Nu har det hittats.

I kylskåpet hemma hos två efterlysta islamister.

Saudisk specialpolis i Riyadh gjorde i går den makabra upptäckten efter att ha slagit till mot en lägenhet i kung Fahd-distriktet norr om huvudstaden. I razzian dödades de båda islamisterna medan tre andra män i lägenheten skadades.

Sprängämnen

I bostaden beslagtogs bland annat en luftvärnsrobot, pansarvärnsrobotar, automatvapen, handgranater och utrustning för att tillverka sprängämnen.

- En av de dödade, Isa al Oshan, fanns med på listan över de 26 efterlysta al-Qaidamilitanterna, säger en regeringskälla i Riyadh.

Visad på internet

Johnson hade halshuggits av sina kidnappare den 18 juni. 49-åringen jobbade för Lockheed Martin, ett företag som tillverkar amerikanska krigshelikoptrar.

Halshuggningen filmades och stillbildsfotograferades och har visat på islamistiska hemsidor med kopplingar till al-Qaida.

I veckor har sökandet efter hans kropp pågått. För några dagar sedan gav de tillresta amerikanska agenterna upp och vände hem.

I går visade saudisk tv bilder från polisrazzian. Svärtade väggar var fulla av kulhål, andra väggar hade raserats eller förstörts och det var blodfläckar på golv och väggar.

Detonerade

En stor del av skadorna uppstod enligt inrikesministeriet när al-Qaidamedlemmarna av misstag detonerade sprängämnen inne i lägenheten.

Polisinsatsen skedde när säkerhetsstyrkor undersökte ett hem som misstänktes vara ett tillhåll för al-Qaidasympatisörer.

- Plötsligt utsattes poliserna för tung beskjutning. De besvarade elden, dödade två män och skottskadade tre, uppger inrikesministeriet.

Skadades lindrigt

- De skottskadade greps tillsammans med hustrun och tre barn till Saleh al-Awfi, mannen som tros vara ny al-Qaidachef i Saudiarabien, sa inrikesministeriet.

Tre personer i säkerhetsstyrkan drabbades av lindriga skador.

Magnus Sundholm