Hjälpen är redan på väg

NYHETER

356 miljoner har kommit in

Rekordinsamlingen till katastrofens offer är nu uppe i 356 miljoner kronor.

Och svenskarnas hjälp är redan på väg.

Foto: HEDRAR OFFREN Treåriga Thunuvi Haliwitiya deltar i en ljusceremoni för tsunamikatastrofens offer som hölls av medlemmar i den srilankesiska församlingen i Vancouver i British Columbia i förrgår.

Stödgalorna i lördags drog in 333 miljoner kronor. Sedan dess har beloppet ökat ytterligare. Miljonerna fullkomligt rullar in till Radiohjälpen och Röda korset.

Rekordbelopp

Mediekoncernen Schibsted bidrog i går med ytterligare en miljon till Rödakorsinsamlingen, som sker i samarbete med Aftonbladet och Röda korset.

-Det är helt fantastiskt. Aldrig någonsin tidigare har vi samlat in så mycket pengar på så kort tid, säger Röda korsets generalsekreterare Christer Zettergren.

Rent vatten

Röda korsets insamling har dragit in 162 miljoner kronor. 20 miljoner kronor har redan gått till den internationella akutinsatsen i katastrofområdet.

-Vi har även skickat utrustning och personal till Sri Lanka, som kan förse tusentals människor med rent vatten. Det viktiga nu är att rädda människoliv. Vatten och sanitet är viktiga bitar och en svensk specialitet, säger Christer Zettergren.

Förutom den akuta hjälpinsatsen kommer hjälporganisationerna att arbeta långsiktigt för att bygga upp de drabbade områdena.

- De här pengarna ger oss möjlighet att kunna tänka långsiktigt redan nu, säger Christer Zettergren.

Skänk mer pengar till vågornas offer

Så här kan du hjälpa offren i Sydostasien.

Bidrag till hjälporganisationerna går till mat, medicin, filtar, till att spåra försvunna och till återuppbyggnadsarbetet.

På flera av organisationernas hemsidor på internet kan man ge pengar direkt, via nätbank eller kredit- och bankkort.

Karin Östman