Falska bösskramlare gripna i Skåne

NYHETER

Bedragare utgav sig för att samla in till Röda korset

Helsingborg

Skåne har bedragare försökt sko sig på Röda Korsets insamlingsverksamhet. En man i 45-årsåldern i Helsingborg kan ha kommit över stora summor då han under flera veckor samlat in pengar iförd en banderoll från organisationen.

Mannen hämtade ut en insamlingsbössa redan i november och uppgav då att han skulle medverka i en insamling till förmån för världens barn. När han sedan inte lämnade in några pengar började Röda Korset göra efterforskningar. Det visade sig att han uppgivit falskt namn och falsk adress.

Mannen greps av en polispatrull på tisdagen i färd med att samla in pengar i en bössa utan plombering. Han släpptes efter förhör, men misstänks för bedrägeri. Utredningen av omfattningen fortsätter.

Falsk märkning

I Lund har en man avslöjats med en insamlingsbössa försedd med hemmagjord Röda Korset-märkning och i Eslöv har en bössa blivit stulen.

– Men fallen i Skåne är de enda vi känner till. Annars är det en genuin givmildhet och vilja att hjälpa till som möter oss, säger Joacim Gustafson på Röda Korsets presstjänst.

Han berättar att människor på många ställen stått i kö för att få hjälpa till att samla in pengar. Innan de kan kvittera ut insamlingsbössa och banderoll får de information och krävs på legitimation. Röda Korset tar också en kopia på legitimationshandlingen.

Joacim Gustafson säger att den som vill lägga pengar i organisationens bössor bör titta just efter banderollen och Röda Korsets emblem på bössan.

Plomberad bössa

– Det är viktigt att bössan är plomberad. Den som samlar in pengarna ska också kunna svara på frågor om insamlingens syfte, säger han.

Men det finns även andra sätt att försöka sno åt sig pengar i katastrofsituationer. Rikskriminalpolisen gick redan i förra veckan ut med en varning för att falska hjälporganisationer kan börja tigga bidrag till exempel via e-post. Sådana bedrägeriförsök upptäcktes efter Estoniakatastrofen. Som givare bör man kontrollera att organisationen har ett 90-konto, som utfärdas av Stiftelsen för insamlingskontroll.

Vill spärra konton

På bankerna finns oro för att saknades och avlidnas kontokort ska hamna i orätta händer. Anna Sundblad, pressinformatör på Föreningssparbanken, berättar att banken försökt få ut polisens listor med namn så att kontona kan spärras. Hittills har svaret varit nej.

– Men vi gör regelbundna kontroller av alla konton och har hittills inte hittat något som tyder på märkliga uttag, säger Anna Sundblad.

Mer om Asienkatastrofen

Peter Palmkvist/TT