"Världsmästarligan" åtalad i dag

NYHETER

De sju män som misstänks för att ha planerat att råna en värdetransport åtalades på måndagsförmiddagen vid Stockholms tingsrätt för stämpling till grovt rån.

De misstänks ha planerat ett väpnat rån mot en värdetransport på en plats någonstans mellan Örebro och södra Stockholm.

Männen greps den 1 juni sedan polisen sedan en längre tid hade spanat på dem. Bytet vid det planerade beräknas ha blivit mellan 10 och 50 miljoner kronor.

Av de sju åtalade männen kommer tre från Örebro och övriga fyra från Stockholmstrakten. Samtliga inblandade är omkring trettio år gamla.

Ingen av de åtalade har medgivit brott, däremot har vissa av dem erkänt att de samtalat om planering av ett värdetransportrån.

– De har erkänt att de ”lekt med tanken”. Men det var inget allvar med pratet påstår de, säger kammaråklagare Henrik Söderman.

Tidigare anställd

Två av männen, bägge från Örebro, pekar Henrik Söderman ut som initiativtagare till planeringen av rånet. Men att kalla några för mer framträdande än andra vill han inte.

– De som nu har åtalats har samlat och vidarebefordrat information om den transport som skulle rånas.

Informationen om värdetransporten, tid och platser, tror Henrik Söderman i huvudsak kommer från den tredje åtalade med Örebro som hemvist, som tidigare varit anställd på vaktbolaget.

Polisen upptäckte under spaningsarbetet att ytterligare personer var i färd med att engageras för att utföra själva rånet.

Så de åtalade skulle inte utföra rånet själva?

– Nej, det fanns andra som skulle utföra det praktiska.

Vet ni vilka det är?

– Nej. Vi känner till namnen på tre personer, som tillfrågats om de skulle vilja genomföra rånet, men som backat ur. De övriga känner vi inte till.

Telefoner avlyssnades

Det sista telefonsamtalet som polisen registrerade från någon av de åtalade innan de greps gick till en mobiltelefon med kontantkortsabonnemang.

Samtalet gick:

Åtalad: Hörru!

Okänd: Ja?

Åtalad: Lägg ner!

Okänd:Är det så?

Åtalad: Ja, kraftigt.

Minuten senare grips den nu åtalade mannen av polis.

Tidigare artiklar

TT