Många döda i explosion i Irak

NYHETER

Värsta attentatet sedan maktskiftet

Foto: MASSIV FÖRÖDELSE Över 60 personer dödades vid självmordsattacken i staden Baquba sex mil norr om Bagdad på onsdagsmorgonen.

Ett av de blodigaste attentaten i år inträffade på onsdagen i Irak.

Iraks hälsovårdsdepartement uppger att dödssiffran efter bilbomben i Baquba nordost om Bagdad stigit till 68. Över 30 har skadats, rapporterar Reuters.

Foto: Flera hundra personer befann sig i närheten av lastbilen då den exploderade utanför polisstationen.

Vid stationen köade hundratals unga män för att söka jobb i landets nya polisstyrka.

Samtidigt meddelade den amerikanska militären i Irak att omkring 35 motståndsmän hade dödats i strider i Suwayra, söder om Bagdad, och att över 40 andra hade gripits.

I Baquba flöt skor omkring i den blodfärgade leran där kort tidigare unga irakier hade stått i hopp om att få arbete som polis.

– Jag vill försvara mitt hemland därför att om vi inte tar saken i egna händer kommer vi aldrig att bli av med ockupationen, sade Ziad Abd al-Rahman sittande i en sjukhussäng med blodiga bandage runt kroppen och ett ben.

Utbrända bilvrak

Abd al-Rahman kom till polisstationen tidigt sedan han fått veta att han fanns med bland dem som kanske skulle antas som lokala poliskandidater. Han kontrollerade listan och ställde sig sedan att köa i trängseln utanför i väntan på att få komma in. Plötsligt kom explosionen.

– Jag ramlade omkull och flera döda föll över mig, men jag lyckades ändå ta mig upp och springa därifrån.

Ögonvittnen och poliser berättade att de hade sett en svart bil passera en minibuss med ett 20-tal passagerare. Därpå körde bilen rakt in bland polisaspiranterna och detonerade. Kroppsdelar och bildelar spreds vida kring. Flera närliggande butiker totalförstördes, och av attentatsbilen återstod bara ett utbränt chassi. Lika totalförstörd blev minibussen.

Värsta sedan maktskiftet

Utanför polisstationen låg dussintals lemlästade lik. Inne i bussen fanns ihjälbrända människor, och i butiker låg fler offer för den våldsamma explosionen. Många dödade var fotgängare som bara råkat befinna sig på platsen.

En polisman sade att 600 polisaspiranter hade väntats till stationen under onsdag–torsdag. Alla fick inte plats inne; många måste vänta utanför.

– Vi försökte få dem att backa men de lyssnade inte. Och så kom bilen och exploderade mitt bland dem, sade polisen.

Attentatet beskrevs som det allvarligaste som inträffat i Irak sedan landets regering i slutet av juni övertog makten från ockupationsstyrkorna.

Granat mot hus

Också på andra håll i Irak skördade våldet offer. Två personer, en man och en 13-åring, dödades och sju skadades när en granat exploderade i ett bostadsområde i Bagdad. Tre av de skadade var barn.

Nära Balad Ruz norr om huvudstaden utsattes en amerikansk fordonskolonn för ett attentat. En amerikansk soldat dödades och tre skadades när en bomb exploderade invid vägen, meddelade USA-militären.

I al-Falluja dödades fyra irakiska poliser av en hemmagjord sprängladdning när de färdades i en fordonskolonn tillsammans med amerikansk militär, uppgav polisen i staden.

Tre söner till en irakisk provinsguvernör kidnappades i staden al-Ramadi. Enligt polisen trängde beväpnade män in i guvernörens hem och förde bort sönerna, som är mellan 15 och 30 år gamla.

Bombdåd i Irak

Onsdagens självmordsbomb mot en polisbyggnad i Baquba var det senaste i en lång rad attentat i Irak. Sedan augusti i fjol har ett tiotal dåd krävt över 20 dödsoffer.

Tidigare artiklar

TT-AFP